top of page

18 книжок для натхнення від відомих українських шефів та рестораторів


Де беруть натхнення та мотивацію відомі українські ресторатори, які не тільки успішно підтримують свій бізнес в умовах війни, а й розвивають нові проєкти.

Ми вирішили запитати про це Володимира Ярославського, Вадо Арзуманяна, Анну Завертайло та Володимира Задіраку та зробити для вас корисну добірку, яку варто зберегти.


Вардкес Арзуманян - відомий український ресторатор, засновник львівських ресторанів Пара Джанов і Портвейн, Монс Піус, Libraria Speak Easy Bar, Кентавр та Babo Gardens.


1. «Від хорошого до величного» Джима Коллінза Мабуть, багато хто чув про цей бестселер, але іноді корисно повертатись до цінних книг. Американський бізнес-консультант та його дослідницька команда проаналізували секрети успішних компаній, яким вдалось перейти у вищу лігу та стати всесвітньо відомими. Також у книзі описано, яких помилок не слід припускатися компаніям, що прагнуть масштабуватись та стати глобальними.


2. «На гачку. Як створити продукт, що чіпляє» Нір Еяль


Книга розкриває секрети, як деякі товари захоплюють нас настільки, що стають невіддільною частиною нашого життя. І як такі товари створюють у нас непереборне бажання володіти ними.


3. «Генрі Форд. Моє життя і робота».


Автобіографія Генрі Форда, який був не тільки видатним інженером-конструктором, менеджером та новатором. Людина, чиї широкі погляди змінили світогляд багатьох людей, поколінь та галузей.


4. «Поки пес пса лає, коти перемагають. Менеджмент без догм» Леонарда Шермана


Чудова книга для тих, хто шукає нових підходів до комунікації. В той час, коли боротьба за клієнта стає жорсткішою, адже конкуренти використовують одні й ті ж методи, що й ви, автор пропонує пошук нових креативних підходів. Актуальна книга в період переважання пропозиції над попитом.


5. «Величні за власним вибором» Джима Коллінза


Ще один бестселер Коллінза. На цей раз у книзі розкриті важливі принципи ведення бізнесу в умовах криз та економічної нестабільності. Автори допомагають знайти рішення, як досягати успіху навіть в найскладніших умовах та будувати квітучу компанію, яка ефективно реагує на будь-які виклики.


Володимир Задірака - співзасновник ресторану Wine Love та кавової компанії ONE LOVE coffee

1. «Компанії майбутнього» Фредеріка Лалу


Книга, до якої ресторатор регулярно повертається, щоб зрозуміти як використовувати прогресивні погляди на структуру та процеси видатних компаній в українських реаліях.


2. «Йога: історія ідей та поглядів» Андрія Сафронова


Фундаментальна книга, яка є джерелом інтелектуального натхнення, інструментів для самовдосконалення та розвитку світогляду.

3. «Бог завжди подорожує інкогніто» Лоран Гунель Легкий філософський роман, котрий дозволяє зрозуміти, що життя - це висока цінність, і поки ми живемо, ми можемо творити та вдосконалювати навколишнє середовище.

4. «Понеділок починається в суботу» Братів Стругацьких Про магічний світ тих, хто живе справжніми бажаннями та кому не потрібні вихідні дні. Дуже захоплююче», - говорить Володимир.

5. Комплекс книг-альбомів різноманітних художників, з яких складається бібліотека ONE LOVE. Ресторатор надихається візуальним мистецтвом. Караваджо, Ротко часто супроводжують його за чашкою кави.


Володимир Ярославський, відомий український шеф-кухар, засновник ресторанів Lucky та Chef's Table


1. Disfrutar


Перша книга престижного ресторану Disfrutar (дві зірки Мішлен, п’яте місце серед найкращих ресторанів світу у 2021 році), який очолюють шеф-кухарі Оріол Кастро, Едуард Ксатрука і Матеу Касаньяс. Знання та досвід шеф-кухарів, які пройшли навчання в легендарному El Bulli знаменитого Феррана Адріа (Ferran Adrià).


2. «Modernist pizza» Натана Мірволда та Франциско Мігоя


Три томи про найпопулярнішу їжу у світі. Кожен чудово ілюстрований розділ розглядає різні аспекти піци, від її історії та найпопулярніших туристичних напрямків до особливостей тіста, соусу, сиру, начинок, обладнання тощо. Ця книга не тільки описує понад 1000 традиційних і авангардних рецептів приготування піци з усього світу: вона стане цікавою для тих, хто також цікавиться наукою, культурами та історіями, що стоять за її створенням.


3. Eater


Цифровий медіа-бренд, присвячений всьому, що стосується їжі та харчування. Бренд Eater включає міжнародний сайт, присвячений культурі їжі та харчування, 25 міських сайтів, які відстежують місцеві заклади харчування, а також канал YouTube, що містить документальне відео про внутрішню роботу ресторанів.



Анна Завертайло, засновниця мережі Honey та «Завертайло»


«Зазвичай я обираю читати літературу, яка спровокує мене на міркування та рефлексію. Це література зі світу філософії, психології, та важкоатлети художки. Інколи я читаю кулінарні книжки, але суто коли відчуваю потребу в дослідженні цього напряму».


1. «Relæ. Book of Ideas» Крістіана Ф. Пульізі


Написаний у вигляді серії взаємопов’язаних есе з рецептами, Relæ дає рідкісне уявлення про свідомість видатного шеф-кухаря та можливість вивчити ідею одного з найбільш новаторських і визнаних ресторанів у світі.


2. «Bar Tartine» Ніка Балла та Кортні Бернс


Кулінарна книга, сповнена цікавих досліджень їжі та смаків відомого Tartine бару, від якого шаленіють місцеві жителі, туристи, критики та шеф-кухарі. Це ресторан, який не піддається ані класифікації, ані опису.


3. «Душевні вири» Джеймса Холіса


Цікаве дослідження глибоких людських переживань та почуттів таких як вина, туга, втрата, зрада, депресія і багато іншого. Пошук глибокого сенсу та шляху до зцілення та особистісного розвитку.


4. «Так казав Заратустра» Фрідріха Ніцше


5. «Людина без Властивостей» Роберта Музіля


Роман про життя Європи напередодні Першої світової війни.

Автор: Анна Гладишко

bottom of page