21 вер 2023 р.

9 міфів про пуер

Оновлено: 22 вер 2023 р.

Нещодавно ми писали про чайні нової хвилі як про один з трендів, що зростає.
 

 
Цього разу разом з Костянтином Мазурі, фаундером чайної компанії TEAHOUSE та знавцем пуерів, ми вирішили дізнатись більше про цей надзвичайно популярний сорт чаю. Разом ми зібрали 9 найпоширеніших міфів про нього та розповідаємо, як все працює насправді.
 

Міф №1: Пуер — це не чай

Є поширене переконання, що пуер — не справжній чай. Насправді, пуер — це чай, але він відрізняється від інших сортів, оскільки піддається особливому процесу ферментації та витримці.

Міф №2: Пуер закопують у землю, щоб покращити його якість

Насправді закопування пуеру в землю може призвести до забруднення чаю, погіршення його якості та пошкодження.

Міф №3: Для пуеру використовуються тільки старі чайні дерева

Це неправда. Пуер можна виробляти як з листя старих, так і молодих чайних дерев.

Міф №4: Пуер допомагає схуднути

Хоча пуер може допомогти збалансувати обмін речовин, він сам по собі не призводить до значного схуднення. Здоровий спосіб життя, включно з раціональним харчуванням і фізичною активністю має велике значення для досягнення цієї мети.

Міф №5: Справжній пуер чай можна зберігати десятиліттями

Навіть справжній пуер чай може змінити свій смак і аромат з часом, особливо якщо не зберігати його належним чином.

Міф №6: Пуер має психоактивні властивості

Пуер містить катехіни, які мають певний тонізуючий ефект, але не варто сприймати пуер як сильний психоактивний засіб.

Міф №7: Усі види пуеру однакові

Існує два основних типи пуеру: шен та шу. Вони мають відмінності в процесі витримки та ферментації, що призводить до різного смаку та аромату.

Міф №8: Пуер можна зберігати у будь-яких умовах

Пуер, особливо якщо це старий чай, потребує особливих умов зберігання таких як низька вологість і відсутність запахів, що можуть вплинути на його смак.

Міф №9: Пуер - сильно окислений чай


 
Насправді пуер — це чай, який досить легко піддається дозріванню та витримці, а не окисленню. Пуер дозріває за допомогою життєдіяльності мікроорганізмів, вони виробляють ферменти, поглинаючи речовини чайного листочка. Під їх дією процес продовжується.

Тільки окислення — це інший спосіб обробки листя.

Дізнатись більше про особливості та смакові властивості різних сортів чаю можна буде на Kyiv Tea Festival. Освітні лекції проводитимуть понад 30 провідних експертів, а чайні майстри впродовж двох днів будуть знайомити гостей з традиційними церемоніями.