2612 (1).jpg
3.png

Еліна Бойко:«Мені подобається поєднувати шоколад із фруктами, спеціями, травами»

Ім’я Еліни Бойко, власниці й шоколатьє-технолога компанії «El.f» відоме широкому загалу професіоналів. Кондитер навчалась у Мілані в чемпіона світу з приготування морозива Filippo Novelli та майстра морозива Ciro Fraddanno. Проходила стажування у Швейцарії та Франції у метра-шоколатьє Jean-Pascal Sérignat, кондитера-шоколатьє Еммануеля Амона та інших. Автор трьох книг із кондитерського мистецтва «Солодкі чудо-рулети», «Пироги та кекси з рідкою начинкою, що тануть», «Домашні солодощі та східні солодощі» і співавтор книги «BISCOTTI and chefs».

Відома кондитерка розповіла Restorator.ua про унікальну доступність локальних продуктів, як за допомогою технік і технологій створювати нові смаки та враженнята про те, що потрібно українським кондитерам, щоб яскраво заявити про себе світові.


— Як би ви описали свій стиль та підхід до процесу створення своїх робіт?

— Через свої роботи я завжди намагаюсь передати свої ідеї, думки, емоції. Це розкривається не лише в оформленні, а й в цілісному виконанні. Кондитерський виріб для мене — це цільний казковий світ, що захоплює, надихає, дарує любов. Смак, аромат, текстура, оформлення — усе повинно бути цілісним та збалансованим.


Для мене всі складники десерту мають бути охоплені однією єдиною захоплюючою історією — так досягається ефект WOW! І я намагаюсь цю історію зробити лаконічною та яскравою! Найцінніше, коли ти бачиш чийсь десерт і відразу розумієш, хто його придумав, впізнаєш стиль та руку автора!

— Ваші роботи — це результат імпровізації чи чітке дотримання рецептури?

Імпровізація, політ думки цінуються в кондитерському мистецтві, без них просто не буде розвитку та цікавих знахідок… Але! Без навичок, уміння, знання технології, розуміння процесів, що відбуваються з продуктом — неможливо досягти бажаного результату. Тому кондитеру варто кожного дня по крихтах або великим потоком здобувати нові знання. Дійсно, у деяких моментах потрібно чітко дотримуватися рецептур, не відступаючи ні на грам, а буває, що випадок народжує ідеальний смак чи текстуру! Наприклад, на одному з моїх майстер-класів випікали бісквіт зі шпинатом, але його було недостатньо, тому додали яблучне пюре — і… пишність бісквіта простовразила!

Такі знахідки відбуваються доволі часто, головне розуміти і знати продукт з яким маєш справута не боятися з ним експериментувати.


Казковий світ у цукерці

Про свої роботи я знаю все, тому часто захоплююся роботами колег, адже мені невідомо який шлях вони пройшли, щоб дістати такий результат. Мене захоплює цей шлях, коли дивишся на роботу, помічаєш деталі, технологічні моменти в приготуванні. Ось одна з моїх робіт, як на мене, вона висловлює все те, про що я говорила (на фото). Цукерка — зовсім мініатюрна, але в ній прихований цілий казковий світ.

За своєю простотою створення кожна цукерка індивідуальна, у кожної особливийсмак, т