Святкова випічка та страви – це безпрограшні пропозиції не тільки для ресторанів, а й пекарень, кондитерських. Кожен пекар та шеф має свої перевірені рецепти, якими прагне здивувати гостей. Спеціально для Restorator.ua рецепт великодневої заварної паски на вершках від Юрія Левіна.
Заварка:
• Вершки - 250 г
• Борошно - 100 г
• Дріжджі – 100г
• Цукор - 20г
• Вода або молоко – 200 мл
Спосіб приготування:
Вершки довести до кипіння, всипати борошно, добре вимішати, охолодити.
В окрему ємність покласти дріжджі, всипати цукор, розмішати до рідкого стану, влити воду або молоко.
Опара
Спосіб приготування:
Змішати заварку і розведені дріжджі, поставити в тепле місце до підняття на 1 год (приблизно).
Тісто:
• Жовтки – 6 шт
• Яйця - 6шт
• Борошно - 1кг
• Цукор - 440-450г
• Масло вершкове - 300 г
• Сіль - 10г
• Родзинки, цукати, вимочені в ромі з ваніллю, цедра лимона чи апельсина, шоколадні краплі - 500-600 г
Спосіб приготування:
До опари додати розмішані жовтки і яйця, всипати борошно. Починаємо місити тістомісом чи руками, поступово додаючи цукор.
Вимішувати потрібно доволі тривалий час, через 15-20 хв, додаючи поступово холодне нарізане слайсами масло. Перед закінченням вимішування додати сіль. Готове тісто повинно бути ніжним та гладким, поставити його в тепле місце - 25-26°.
Коли тісто підніметься (1-2 год), вмішуємо за смаком родзинки, цукати, вимочені в ромі з ваніллю, цедру лимона чи апельсина, шоколадні краплі. Розкласти тісто у форми для випікання і залишити розстоюватись на 2-3 год .
Випікаємо перші 10 хв при температурі 175-180°, далі 35-40 хв чи більше (залежить від кількості тіста) при 160-165°.
Рекомендації:
В тісто можна додати на 100-200 г більше борошна , але важливо, щоб консистенція залишалась ніжною та м’якою.
Commentaires