top of page

Газові балони в ресторані: важливі правила щодо встановлення та використання

Разом з Євгеном Комаровим, юристом юристом та BDO ЮК «Global Law», розбираємося, як встановлювати та використовувати газові балони у закладі, аби діяти в межах законодавства та не наражати себе, команду та гостей на небезпеку.


Нагадуємо, що відповідальність за технічний стан і безпечну експлуатацію газових балонів та газового обладнання покладається на власників. І в найгірших випадках може йтися не лише про матеріальну та адміністративну, але й про кримінальну відповідальність.


Причини, через які найчастіше виникають аварії.

  1. Самовільна газифікація закладів громадського харчування – без отримання необхідних дозволів та без залучення спеціалістів.

  2. Самовільне встановлення додаткового газового обладнання та балонів зрідженого вуглеводневого газу без проектної документації та в не призначених для цього приміщеннях.       

  3. Неякісна перевірка технічного стану димових та вентиляційних каналів у закладі.

  4. Порушення правил безпеки при встановленні та експлуатації газових балонів.

  5. Випадки, коли заклади відмовляють працівникам спеціалізованих підприємств газового господарства у доступі для огляду та  ремонту газового обладнання.


Що треба робити:


  1. Звертатися до спеціалізованого підприємства газового господарства із запитом на встановлення балонів. Лише вони можуть гарантувати правильне встановлення балонів та їхню герметизацію.

  2. Купляти балони зріджених вуглеводневих газів лише в спеціалізованих магазинах. Постачати газ у балонах, а також замінювати газові балони мають працівники газонаповнювальних станцій.

  3. Облаштовувати газобалонні установки скрапленого вуглеводневого газу лише за відповідною проектною документацією.

  4. Правильно готувати людей, які будуть користуватися балонами у закладі: вони мають пройти навчання та перевірку знань з питань охорони праці, пройти інструктаж з безпечних методів роботи з газовими балонами, утримувати газові балони в чистоті, слідкувати за нормальною роботою газового обладнання, димоходів і вентиляції, перевіряти тягу перед включенням та під час роботи газових приладів з відведенням продуктів згоряння газу в димохід. Після закінчення використання газу вони мають перекрити крани на газових приладах і перед ними, а при розміщенні балонів всередині кухонь додатково перекрити  вентилі на балонах.

  5. Перед тим, як вмикати світло або запалювати вогонь у підвальних приміщеннях,ви завжди маєте переконатися у відсутності запаху газу. При несправності газового обладнання необхідно припинити користуватися газовими приладами та викликати спеціалістів. При появі в приміщенні запаху газу негайно треба припинити користування газовими приладами, перекрити крани до приладів і на приладах, відчинити вікна і кватирки для провітрювання приміщення. Треба викликати аварійну службу. Поки вона їде, забороняється запалювати вогонь, курити, вмикати і вимикати електроосвітлення і електроприлади, користуватися електроінструментом, електричними дзвінками, мобільними телефонами, тощо.

  6. В газифікованому приміщенні можна розміщати не більше одного балона місткістю 50 (55) л або двох балонів місткістю 27 л кожний. Балони повинні бути у тому ж приміщенні, де й газові прилади.


Що категорично забороняється робити:

  1. Заборонено здійснювати самочинну газифікацію закладів громадського харчування, перестановку, заміну і ремонт газового обладнання.

  2. Не можна здійснювати перепланування приміщень, де встановлені газові прилади, без узгодження з газорозподільним підприємством; не можна вносити зміни в конструкцію газових приладів. Також заборонено змінювати димові і вентиляційні системи, заклеювати вентиляційні канали, замуровувати «кишені» і люки, призначені для очищення димоходів.

  3. Не можна наповнювати газові балони на автомобільних заправках. Якщо АЗК не мають спеціального обладнання для контролю ступеню наповнення, використання таких газових балонів становить смертельну небезпеку.

  4. Заборонено відключати автоматику безпеки і регулювання, користуватись газом при несправності газових приладів, автоматики, арматури і газових балонів. Категорично заборонено намагатися полагодити газову систему самотужки, якщо щось працює не так. І тим паче не можна використовувати обладнання, якщо в приміщення з’явився запах газу.

  5. Не можна користуватися газом при засміченні димоходів і вентиляційних каналів,  відсутності їх щільності, несправності і закупорці оголовків-димоходів.

  6. Заборонено користуватися газовими приладами при перекритих кватирках (фрамугах), жалюзійних решітках, решітках вентиляторів, відсутності тяги в димоходах і вентиляційних каналах.

  7. Не можна в жодному разі залишати працюючі газові прилади без нагляду, крім розрахованих на безперервну роботу і обладнаних для цього відповідною автоматикою.

  8. Не можна допускати до користування газовими приладами осіб, які не контролюють свої дії, або які не пройшли відповідний інструктаж.

  9. Заборонено користуватись газовими плитами для опалення приміщень.

  10. Не можна використовувати для сну та відпочинку приміщення, де встановлені газові прилади.

  11. Заборонено застосовувати відкритий вогонь для виявлення витоків газу.

  12. Не можна зберігати в приміщеннях і підвалах порожні і наповнені зрідженими газами балони.

  13. Не можна вмикати і вимикати електроосвітлення, користуватися відкритим вогнем, електронагрівальними приладами і опалювальними печами під час заміни балонів, встановлених у приміщеннях.

  14. Заборонено замінювати балони в присутності осіб, не зв’язаних з виконанням зазначеної роботи.


Де можна, а де не можна встановлювати газові прилади.


  1. Індивідуальні газобалонні установки можна встановлювати біля зовнішніх стін будинків на відстані не менше 0,5 м від дверей та вікон першого поверху і 3 м від вікон та дверей цокольних та підвальних поверхів.

  2. Заборонено розташувати індивідуальні газобалонні установки та газові прилади в цокольних та підвальних поверхах (підвалах). Так само заборонено встановлювати їх в приміщеннях, під якими є підвали та погреби, і вхід до них здійснюється з цих приміщень; на балконах та лоджіях; в приміщеннях без природного освітлення, в приміщеннях, розташованих під обідніми та торговими залами підприємств  громадського харчування, а також під іншими приміщеннями, в яких водночас може перебувати понад 50 людей.

  3. Також не можна розташовувати індивідуальні газобалонні установки біля запасних (пожежних) виходів; з боку фасадів будинків, в проїздах для транспорту.

  4. Не можна встановлювати балони з газом у газифікованому приміщенні на відстані менше одного метра від радіатора опалення або печі; розміщувати балони навпроти паливних дверцят печей на відстані менше 2 метрів.


bottom of page