top of page

Як обрати генератор або мобільну станцію зарядки для закладу: розповідає інженер


Відключення світла стають все частішими, а наявність електрики у закладі під час блекаутів є неабиякою конкурентною перевагою. Типова картина: кав’ярня з генератором стає певним осередком життя, навколо якого збираються люди на районі. Деякі закладі навіть починають позиціонувтаи себе як «кавові» або «чайні коворкінги» для людей, які хочуть і попрацювати, і підзарядитися, і випити гарячій напій. Економічна доцільність такої трансформації – окреме питання. Ми ж наразі хочемо написати про те, як саме обрати генератор / мобільну зарядну станцію, зважаючи на потреби закладу.


Рекомендаціями ділиться Андрій Охота, фахівець з радіотехніки, волонтер в сфері новітніх технологій та покращення обороноздатності країни.




1. По-перше, треба сказати про те, що існує два принципово різні типи генераторів: генератори внутрішнього згоряння та генератори з акумуляторами.

Другі – більш надійні та зручні у використанні, однак, якщо йдеться про пристрої ціною до 1000 євро, вони мають дуже обмежену потужність. Генератор з акумулятором потужністю хоча б в кілька кіловат коштуватиме сотні тисяч гривень, в той час, як генератор з двигуном внутрішнього згоряння коштуватиме в десятки разів менше.


2. Для того, щоб обрати пристрій, треба оцінити свої потреби.


Зробити це просто: складіть перелік обладнання, яке необхідно заживити для мінімального функціонування закладу. Оцініть, скільки ват на годину для цього потрібно. Якщо під рукою немає документації на обладнання, цей показник можна визначити за допомогою такого пристрою як ватметр. Наприклад, якщо вам потрібно, щоб працювала каса, лампа та пару ноутбуків, може йтися про незначні цифри до 1 кВт. Якщо йдеться по кава-машину та електроніку для менеджменту, це 2-3 кВт. Зазвичай такі показники необхідні для кав’ярень.

Якщо йдеться про повноцінний заклад з грилями, холодильним обладнанням тощо, показники будуть стартувати від 10 кВт мінімум.


Визначивши потребу, можна обрати пристрій. В умовах обмеженого бюджету, економічно доцільний варіант для кафе/кав’ярні – це генератор внутрішнього згоряння. Ціни на них зазвичай стартують від 30 000 гривень.


3. Генератор внутрішнього згоряння – економний, однак досить ненадійний варіант.


Вони більш складні в експлуатації і досить часто ламаються. Тож, обираючи пристрій, завжди користуйтеся такими правилами - краще обирайте відомі світові бренди - при покупці вимагайте гарантію на 1-2 роки - відразу домовляйтеся з продавцем про сервісне обслуговування.


4. Бензинові та дизельні генератори фактично однакові в експлуатації.


Обирайте в залежності від того, який тим палива вам зручніше та економічно доцільніше купляти. Врахуйте витрати на паливо в оновленій бізнес-моделі закладу.


Робота 1 години одного генератора вимагає палива на 50-60 гривень.

10 годин: відповідно 500-600 гривень додаткових витрат. Але наявність електрики зараз - це конкурентна перевага, тож обрахуйте та прийміть рішення, зважаючи на план продажів.




5. Найчастіше генератори внутрішнього згоряння розташовують на вулицях.


Це вірно з точки зору безпеки, однак несе ряд ризиків також. Дощ, сніг, калюжі на землі: все це може спричинити поломку. Тому генератору обов’язково варто накривати: в жодному разі не тканиною. Треба будувати щось по типу «собачої будки» одночасно і з захистом, і з вентиляцією. Також така конструкція зможе дещо заглушити шум від генератора.


6. Генератори з акумуляторами у форматі мобільних зарядних станцій – дуже зручні та надійні, однак мають обмежену потужність.


Зазвичай від 500 Вт. Хороша новина полягає в тому, що їх можна паралельно об’єднувати, збільшуючи потужність системи. На повноцінну роботу закладу не вистачить, однак підстрахує з базовими приладами. Три найбільш популярні бренди: Bluetti, Ecoflow, Yoobao.




7. Зверніть увагу, що є прилади, які вимагають постійної напруги і дуже чутливі до її зміни: це насоси, котли та холодильники.


Для їхньої безпечної роботи при підключенні акамулятора обов’язково варто застосовувати інверторний перетворювач напруги (чистий синус).


8. І останнє: користуйтеся послугами професійних електриків та інженерів, обирайте пристрої від брендів, що мають сервісні центри.


Це питання безпеки вашої команди, гостей, людей навколо. Зроблені «з підручних засобів» рішення часто є дуже небезпечними.

bottom of page