top of page

Генератор в ресторані: як встановити та використовувати, щоб не отримати штраф

Юристи юридичної компанії «GLOBAL LAW» підготували консультацію щодо юридичих питань, які стосуються встановлення генераторів в закладах громадського харчування. Ділимося основними моментами.



Основні правові вимоги щодо розміщення дизель-генераторів

1. Розташування генератора

По-перше, місце розташування генератора має бути у власності або користуванні особи, яка розміщує генератор.

Окрім цього, є додаткові вимоги: генератор повинен бути розміщений на твердій поверхні, із забезпеченням доступу до нього пожежної машини, відстань до найближчих споруд не має бути ближче 6 метрів тощо.

Крім того, при розміщенні генератора необхідно додержуватися спеціальних вимог до дизельних генераторів, які прописані у Наказі Міністерства енергетики та вугільної промисловості України "Про затвердження Правил пожежної безпеки у компаніях, підприємствах та організаціях енергетичної галузі України" від 26.09.2018 № 491 (розділ Х).

2. Відповідальні особи


Ви маєте призначити відповідального за роботу з генератором. Рекомендуємо видати наказ, де призначити відповідальним за безпеку роботи генератора, наприклад, відповідального з охорони праці.


3. Дозвіл на викиди забруднювальних речовин


Ви маєте отримати дозвіл на викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря.

Відсутність дозволу на викиди може загрожувати підприємству накладенням адмінштрафу від 5 до 8 тисяч гривень.

Але зверніть увагу, що у період воєнного стану відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання забезпечення господарської діяльності в умовах воєнного стану" від 18.03.2022 року підприємство може подати відповідну декларацію замість того, щоб отримувати цей дозвіл. Це можна зробити в електронній формі (зокрема, через "Дію") та

у паперовій формі — через центр надання адміністративних послуг.


Відповідальність за використання генератору без отримання дозволу передбачена Законом України «Про охорону атмосферного повітря», зокрема, винні особи повинні відшкодувати державі збитки, заподіяні результаті наднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Крім того, ст. 78 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу на посадових осіб від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


4. Екологічний податок


Компанія має сплачувати екологічний податок за викиди забруднювальних речовин в атмосферу. Ставки податку залежать від виду забруднюючої речовини та від кількості викидів (стаття 243 Податкового кодексу України).

За недоплату екологічного податку може бути накладений штраф за п. 123.1 ПКУ у розмірі 25 % суми податкового зобов'язання, визначеної контролюючим органом, та пеня (п.п. 129.1.2, 129.4 ПКУ).


5. Дозвіл на роботу із об’єктом підвищеної небезпеки


Ви маєте отримати дозвіл на роботу із об’єктом підвищеної небезпеки, якщо напруга генератора більша 1000 В або коли працюєте з пальним.

У період воєнного стану замість отримання дозволу на роботу із об’єктом підвищеної небезпеки підприємство може подати відповідну декларацію в електронній або паперовй формі.


6. Ліцензія на зберігання пального


У разі зберігання пального у споживчій тарі понад 5 літрів ви маєте отримати ліцензію за зберігання пального.


Зберігання пального без наявності ліцензії тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 500000 гривень (ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального»)


7. Надання електроенергії третім особа


У разі надання (продажу) електроенергії третім особам необхідно отримати ліцензію з виробництва електричної енергії.







bottom of page