top of page

Карантин и рестораны: юристы отвечают на главные вопросы

В связи со сложившейся ситуацией в стране и введением карантина мы попросили юристов из юридической компании Global Law, Александра Сироштана и Евгения Комарова, в онлайн-режиме немного прояснить ситуацию на законодательном уровне и ответить на наиболее волнующие вопросы наших читателей. По итогам трансляции публикуем наиболее важные ответы.



Вопрос: Расскажите, как следует вести бизнес во время такого явления, как карантин?


Евгений: Это понятие у нас ввели не так давно в связи с распространением вируса, который уже признан пандемией по всему миру. В принципе, на уровне закона уже внесены изменения в определенные законодательные акты, которые касаются и Торгово-промышленной палаты (непосредственно обозначение, что карантин является форс-мажорным обстоятельством), внесены определенные положения в законы касательно налогообложения, ЕСВ и тд. Также в Кодекс законов о труде внесены положения, что сотрудников можно отправлять в неоплачиваемый отпуск на срок действия таких непредвиденных обстоятельств, как карантин. Также мы хотели бы поделиться лайфхаками, которые связаны с доставкой, и понять, стоит ли ее осуществлять. По этому вопросу хотел бы высказать свое мнение. Если вы планируете осуществлять доставку, помните, что вы не сможете ссылаться на непредвиденные обстоятельства – карантин, и не сможете покрыть затраты на арендную плату и оплату зарплат персонала. Поэтому определитесь.


Я слышал, что крупные рестораторы обсуждают, что с доставкой все не так хорошо, и не все удается покрыть. Если вы все еще хотите доставлять и кормить вкусной едой своего гостя, это хорошее решение. Но будьте готовы, что это будет дотационный проект, который принесет только некоторые затраты. Хотя, все продолжают есть, и это важно – остаться на плаву. Если вы сможете покрыть затраты с помощью доставки, это будет здорово.


Хотелось бы отметить, что во время аренды вы можете ссылаться на обстоятельства, связанные с карантином – это «непереборна сила», предусмотренная в кодексах. И в статье 762 Гражданского кодекса непосредственно предусмотрено: если вы не имеете возможности пользоваться своим помещением, можете сообщить об этом и не оплачивать на протяжении определенного срока аренду. Вы можете и сократить стоимость аренды, но это все – по согласованию с арендодателем. Надеюсь, они примут правильную позицию и смогут пойти вам навстречу. Суды неоднозначно смотрят на эту практику, но есть решение Верховного суда, которое касалось непосредственно непредвиденного обстоятельства, связанного с проведением военных действий в 2014-2015 годах, и это решение было в пользу арендатора. Арендатор освобождается от арендной платы. Вы можете использовать это решение суда и доказывать свою правоту, также ссылаясь на 762 статью, о которой я упоминал ранее.


Александр: На жаль, ситуація дійсно доволі плачевна, оскільки епідемія, яка вже стала пандемією, і в Україні навіть не досягла своєї пікової форми, і це лише початок. Станом на сьогодні маємо цифру захворювання, яка перевалила через 10, але констатація факту – далі буде складніше. Тому радимо всім підготуватися і зайвий раз берегти себе та близьких. Відповідно до ситуації, що склалася, влада приймає заходи. Було прийнято ряд законів, уряд виніс постанову стосовно введення обмежувальних заходів. Рада прийняла два закони, які регулюють діяльність бізнесу, а також забезпечують штрафні санкції, які будуть накладатися на фізичних осіб та суб’єктів господарювання.


Санкції є доволі жорсткими. В адміністративний кодекс було внесено зміни та запроваджена норма застосування штрафних санкцій до фізичних осіб від 17 до 34 тисяч гривень за порушення встановлених норм та правил карантину. Такі штрафи стосуються і суб’єктів господарювання – їх розмір може бути від 34 до 150 тисяч гривень. Також було внесено зміни й у Кримінальний кодекс. Якщо ваші дії чи бездіяльність завдали шкоди здоров’ю та життю людини, в результаті чого настав летальний випадок, така відповідальність передбачає від 5 до 8 років позбавлення волі. Що стосується менш тяжких ступенів нанесення шкоди, то мова йде про штрафні санкції від 17 до 51 тисячі гривень та обмеження або позбавлення волі до півроку.


Є декілька контролюючих органів, які будуть здійснювати нагляд за дотриманням умов карантину. До таких належать як працівники поліції та всіх правоохоронних органів, так і виконавчі комітети міських, селищних та сільських рад – вони можуть залучати своїх представників до моніторингу. Заклади громадського харчування перевірятиме Держпродспоживслужба. При цьому заклад не може працювати стаціонарно, але може здійснювати доставку. Або ж здійснити це право у переформатування у вигляді, скажімо, магазину. Якщо ви здійснюєте торгівлю продуктами харчування, виконуючи усі санітарні норми, то в цьому проблем немає.


Вопрос: Нужно ли отправлять уведомление в какие-то службы о том, что ресторан перепрофилируется в магазин? И что еще нужно сделать, если ресторан решил работать как магазин?


Александр: Перевірку того, чи є ресторан рестораном, чи ні, здійснює Держпродспоживслужба. Кілька років тому була запроваджена така, по суті, декларативна форма реєстрації бізнесу в Держпродспоживслужбі. Зветься вона «Реєстрація потужностей». Кожен із суб’єктів господарювання, який здійснює діяльність з харчовими продуктами – магазин, ресторан чи кур’єрська служба, яка транспортує продукти харчування, зобов’язана декларативним шляхом подати заявку до Держпродспоживслужби і зареєструватися. Саме місце здійснення такої господарської діяльності було прийнято називати потужністю. А суб’єкта господарювання, який здійснює такі послуги – оператором ринку. Тож сьогодні всі ресторани, що здійснюють таку діяльність, були зареєстровані як ресторани, кафе – тобто ті, які працюють стаціонарно. Магазини ж, як правило, подавали відомості про здійснення торгівлі, а ресторани, здійснюючи і доставку також, вказували даний вид діяльності як транспортування. Сьогодні рекомендуємо суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з харчовими продуктами та доставку, внести до такого реєстру відповідні зміни та зазначити, що вони здійснюють транспортування. Також вони мають забезпечити працівників, що працюють на авто доставки, належними засобами індивідуального захисту. Вимоги до транспорту закріплені в Законі України «Про безпечність та якість харчових продуктів». Транспортування продуктів повинно здійснюватися в різних контейнерах, тобто не можна транспортувати яйця і м'ясо одночасно. Готова продукція має бути розфасована в окремі ємності. Надалі не виключено, що поліція буде зупиняти вашого водія та цікавитися, куди й з якою метою він рухається.


Евгений: Мы затронули очень интересную тему. Наверное, все рестораторы не так давно столкнулись с внедрением ХАССПа в Украине. Это очень важно, поскольку это внедрение и описание процессов было очень нужно. На карантине мы должны будем доказывать наличие определенных инструкций касательно обработки пищевых продуктов и так далее. Это все стало актуальным и доказало, что вы должны были это постепенно внедрять и организовывать определенный документооборот, связанный с системой ХАССП. То, о чем сказал мой коллега, касается и доставщиков. Должны быть инструкции, в которых будет указана температура приготовления, хранения и тд. Тем, кто уже внедрял ХАССП, будет не так сложно сталкиваться с условиями карантина. И во время доставки им легче – есть дезинфектор, средства санитарной гигиены, определенные инструкции для персонала. Сейчас у вас есть время прописать инструкции, обратиться к консультантам и разобраться в этом вопросе.


Проверки налоговой

Вопрос: Можете дать трактовку о том, что якобы запрещены проверки субъектов хозяйственной деятельности? Что это означает для ресторанного рынка? Правда ли это?


Александр: Законом України передбачено, що вводиться на час введення дії обмежувальних заходів та зокрема карантину мораторій на податкові перевірки. Тобто мова йде про фактичні, планові та позапланові перевірки. У зв’язку з чим також скасовуються нарахування та виплати ЄСИ-файлів фізичних осіб та підприємців, а також відтерміновані подачі декларацій про майно і доходи, а також декларації з ЄСВ. Мова про те, що влада намагається сприяти і якось полегшити життя бізнесу. Наприклад, зазвичай до вас приходить інспектор та перевіряє підакцизні товари або просто перевіряє вашу діяльність, чи сплачуєте ви податки. В період карантину мова про це йти не буде. По-перше, тому що більшість закладів громадського харчування закриті для відвідувачів, в тому числі для тих же інспекторів, які будуть вимагати надавати якісь документи. Всі розуміють, що це буде здійснити в принципі неможливо. Тому на законодавчому рівні була закріплена така норма і найближчим часом обмежувальних заходів ви не чекаєте до себе в гості контролюючі органи. Проте це не стосується інспекторів Держспоживслужби, оскільки вони є тим контролюючим органом, який перевіряє та фіксує порушення під час даної епідемії. Важливо також наголосити, що ці контролюючі органи, як і поліція, і представники виконавчих органів на місцях, уповноважені виключно на фіксування порушень шляхом протоколювання, це ж саме стосується нарахування штрафів, розмір яких буде вже визначати суд.


Евгений: Обратите внимание на то, что это не карательные органы, которые сейчас ходят. Они пытаются соблюсти условия карантина в том числе и безопасность ваших сотрудников, безопасность ваших гостей. Поэтому их решение может стать для вас сигналом, рекомендацией для того, чтобы вы обезопасили себя и своих гостей, использовали санитарные средства, дезинфекторы, маски, меряли температуру и вели себя правильно в рамках рынка.


Положение о форс-мажоре и рестораны

Вопрос: Правильно ли мы вас поняли, что в случае работы ресторана с доставкой и на вынос на ресторан не распространяется положение о форс-мажоре? То есть, ресторан не может получить специальную справку и ей пользоваться?


Евгений: Определитесь конкретно, что вам дороже. Тогда действительно датируйте этот бизнес, выживайте, пробуйте, но тогда будьте добры не обращайтесь к своему арендодателю. Вы можете только уменьшить сумму арендной платы на этот момент, но ссылаться на форс-мажорные обстоятельства и пользоваться помещением — это не совсем правильно. Если вы не пользуетесь помещением, у вас есть прямая норма законодательства, вы можете сослаться на нее. Это 762 ст. Гражданского кодекса. В ней же есть положение о том, что вы можете уменьшить арендную плату в связи со сложившейся ситуацией, если вы пользуетесь частью помещения, например, кухней для доставки. Но если вы работаете на доставку, вы тем самым доказываете, что пользуетесь помещением. И уже никакой суд или другие органы не смогут вас защитить. И никакие претензии или письма к вашему арендодателю не помогут вам отсрочить обязательства по оплате аренды. Рестораторы и очень многие поставщики просят друг друга и договариваются полюбовно без справки Торговой палаты о наличие форс-мажора об отсрочке оплаты или уменьшение суммы оплаты за тот или иной вид товаров, или за аренду. Сейчас как раз время договоренностей, время, когда все должны объединиться и друг другу идти на уступки. Все находятся в сложных условиях и у всех равные возможности. Заранее предупреждайте своих поставщиков, контрагентов, арендодателей о наличие обстоятельств. Пишите письма с уведомлением о вручении и описью вложением, чтобы это было зафиксировано, чтобы вы могли потом каким-то образом доказать, что на тот момент вы предупреждали их о действии определенных обстоятельств. Эти обстоятельства повлияли на вашу деятельность. Вы не могли осуществлять ее, поскольку это было запрещено на законодательном уровне. И тогда можно будет отстоять свои права в суде. Я думаю, у нас будет большое количество исков в связи с тем, что многие арендодатели не идут на уступки.


Александр: В першу чергу не рекомендуємо прямо зараз бігти в Торгово-промислову палату, оскільки немає розуміння на який термін введено обмежувальні заходи. В принципі зафіксовано, що дія карантину має закінчитись 3 квітня. Проте стан речей дає зрозуміти, що цей строк може бути продовжено на невизначений термін. Торгово-промислова палата прийняла за практику все-таки видавати свідоцтва про форс-мажорні обставини. В формулюванні самого форс-мажору є таке застереження, що суб’єкти господарювання, які не може виконати з якихось причин взяті на себе зобов’язання, повинні невідкладно повідомити про це контрагента. Якщо ви розумієте, що завтрашнього дня не можете працювати, повідомте про це свого контрагента та попросіть не нараховувати орендну плату за період такого карантину. Якщо ви все-таки працюєте, то можете домовитись про пропорційне зменшення орендної плати, оскільки ви використовуєте приміщення частково для приготування страв виключно для доставки. Але якщо домовитися все ж таки не вдасться, то після закінчення карантину і визначення конкретної дати, рекомендуємо звернутися до Торгово-промислової палати.


Вопрос: Как должен действовать ресторатор, если он захочет обратиться в Торгово-промышленную палату? Какая процедура подачи документов и что необходимо иметь с собой?


Александр: Ми звісно рекомендуємо звернутися за юридичною допомогою до фахівців. В цілому хочу наголосити на тому, що послуга є платною. Якщо говорити про суб’єктів малого бізнесу, то до них не застосовується стягнення коштів за видачу самого свідоцтва. Проте доведеться заплатити за розгляд документів. Така послуга коштує 3300 гривень, враховуючи ПДВ. У випадку якщо суб’єкту господарювання не буде видане свідоцтво, така сума коштів може бути повернена. Стосовно пакету документів, то по-перше потрібно подати всі документи, що свідчать про неможливість виконання свого обов’язку. Також необхідно зафіксувати конкретну дату, з якої суб’єкт не міг виконувати свої обов’язки, та дату закінчення цього строку. Отже в залежності від конкретного випадку такий пакет документів може відрізнятися.


Евгений: Документы можно подать персонально, когда директор с подписью и печатью подает это заявление. Либо если вы физическое лицо, то вы можете выдать нотариальную доверенность, которая будет подтверждать все полномочия по поводу подачи такого заявления в Торгово-промышленную палату от конкретного человека, получившего эту доверенность.


Работа в формате take away и доставка

Вопрос: В городе работают кофейни навынос. Так можно, или это все-таки против правил?

Можно ли работать в формате на вынос (take away), но без окна выдачи?


Евгений: В постановлении Кабинета министров Украины на сегодня для рестораторов предусмотрена возможность только лишь доставки. Некоторые местные органы самоуправления принимают другие решения, но постановление кабмина имеет обязательный характер для всех.


Александр: Якщо ви все-таки вирішили, що карантин вас не зупинить, і ви націлені продовжувати свою діяльність, то фактично ви можете перепрофілюватись і працювати в форматі магазину. Оскільки ви здійснюєте торгівлю продуктами харчування. Відповідно у магазина також немає вікна видачі і є каса, біля якої збираються люди. Вам потрібно потурбуватись про своїх працівників і забезпечити їх всіми необхідними засобами безпеки. Яскравим прикладом в цьому випадку є “Нова пошта”. Якщо ви націлені працювати, то маєте обмежити доступ ваших клієнтів один до одного шляхом розведення їх на певну дистанцію, також постійно дезинфікувати та проводити санітарні заходи у вашому приміщенні, протирати ручки дверей, двері, інвентар для роботи дезинфікуючими розчинами. Якщо ви готові піти на такі додаткові витрати, то можете продовжувати торгівлю продуктами харчування.


Вопрос: Если мини-пекарня выпекает хлеб и продает его в магазине небольшого размера в формате take away, может считаться магазином продовольственных товаров, а не заведением общепита?


Александр: По суті, так. Заклад громадського харчування передбачає в першу чергу споживання готової продукції на місці. Якщо є така можливість, то це вже заклад громадського харчування. Якщо такої можливості немає, то можемо трактувати це як магазин.


Вопрос: Обязательно ли выносить мебель и создавать условия невозможности посадки гостя?


Александр: На мою суб’єктивну думку, необов’язково. Оскільки вам достатньо просто повідомити гостя про те, що він не може споживати продукти у вас на місці, а може тільки придбати товар та покинути територію закладу. А також необхідно регулювати внутрішніми наказами та інструкціями по підприємству діяльність ваших працівників в рамках введенного карантину.


Евгений: Если вы собираетесь перепрофилировать свое кафе или ресторан под магазин, подайте об этом информацию в декларативной форме в Госпотребслужбу. Если вы этого не сделаете, соответственно, возникнут вопросы. Обратите внимание на то, что на сегодняшний день сроки подачи документов в государственные органы приостановлены на основании закона и постановления. Некоторые из госорганов работают только в онлайн-режиме по записи и только по запросу непосредственно потребителя. Если вы хотите этим заняться, то стандартная процедура подачи в декларации в Госпотребслужбу занимает 2-3 недели. В период карантина это может занять больше времени. И пока вы не попадете в информацией, что вы магазин, в реестр, вы такую деятельность осуществлять не можете на законных основаниях.


Александр: Законом передбачено, що інформування контролюючого органу відбувається не пізніше, ніж за 10 днів до початку такої роботи. Якщо виходити за межі, передбачені законом, то перед перепрофілюванням ви повідомили контролюючий орган про те, що ви здійснюєте виключно торгівлю або транспортування. Відповідно через 10 днів ви можете розпочати свою діяльність.


Вопрос: Какой штраф или наказание ждет предпринимателя, если он сегодня сообщил перепрофилировании и сегодня же начал торговать?


Александр: Фактично санкції передбачені самим законом. Якщо буде зафіксовано, що ви почали працювати завчасно, то штраф складає для фізичних осіб близько семи мінімальних заробітних плат, а для суб’єктів господарювання близько десяти.


Вопрос: Мы сеть маленьких кофеен кофе с собой. Работаем через окно. Наши кофейни находятся в двух областях и трех городах. В одном городе нам разрешили работать. В другом городе той же области запретили. Как быть и что делать?


Евгений: Исходить из того правила, что деятельность запрещена постановлением Кабинета Министров. Конечно же, в каждой области в зависимости от степени риска принимаются индивидуальные акты по регулированию. Но если предпринять все действия и продемонстрировать, что вы все дезинфицировали, ваш персонал носит маски, есть инструкции, внедрен HACCP, и вы полностью соответствуете требованиям выдачи (то есть адресно, «до окна»), то можно вызвать полицию. То есть полицию на полицию – и пусть они между собой разбираются, почему те пришли и на основании чего что-то требуют. Либо же поднимать акты, которые написаны местной властью, и читать конкретно, что разрешено, что запрещено.

Но как показывает практика, если мы все сейчас в равных условиях, то мы соблюдаем условия рынка. Моя позиция: либо делаем адресную доставку, либо закрываемся.


Вопрос: А доставка кофе из кофейни к машине – это доставка?


Евгений: Должна быть именно адресная доставка. Если есть адрес, то это доставка. Если ваш курьер, который доставляет такой кофе, в перчатках, с маской, с санитайзером, обработаны руки у него, и он уменьшает до нуля возможность заражения такого кофе, то, пожалуйста, доставляйте по конкретному адресу из своей кофейни. ЕСВ – освобождается ли от уплаты ФОП и ТОВ Вопрос: Уточнение по ЕСВ. ФОП освобождается от уплаты в любом случае или если есть наемные сотрудники, то нужно платить?


Александр: Фізичні особи-підприємці звільняються від сплати ЄСВ. Така норма закону. Виходячи з цього формулювання, виключно звільняються від сплати ЄСФ фізичні особи-підприємці. Про найманих працівників мова не йде. Допоки немає актуальних роз’яснень Державної податкової служби України. Проте хочу одразу зауважити, що стосовно працівників також були внесені зміни. Зокрема в Кодекс Закону про працю. Передбачено, що термін в 15 днів, який раніше передбачався КЗоТом, що стосується надання працівнику відпустки за власний рахунок. Зараз даний строк не застосовується. Ваш працівник може бути відправлений на карантин без збереження заробітної плати. Тобто законодавець передбачає таку норму без обмеження такого строку. Відповідно, у такому випадку, якщо працівник не отримає заробітну плату, база для ЄСВ відсутня як така. Вопрос: А если это не ФОП, а ТОВ отправляет сотрудников в неоплачиваемый отпуск – сохраняется ли начисление каких-то налогов, когда люди продолжают числиться в штате компании?


Александр: Базою нарахування такого подакту як єдиного соціального внеску, так і ПДФУ, який утримується із заробітної плати працівника, виступає саме грошова сума, яка отримана працівником. Тобто якщо працівник не отримав кошти, то і бази нарахування податку немає.


Арендные каникулы и складские помещения


Вопрос: Распространяются ли арендные каникулы на аренду офисных и складских помещений? В связи с тем, что рестораны ушли в спячку, бухгалтерия и тд – в том числе. Александр: Тут неоднозначна позиція. Якщо ми говоримо про склад зокрема, то ви там у будь-якому випадку щось зберігаєте. Треба вникати в кожний договір окремо і дивитись на його предмет. Якщо ми кажемо, що його предмет є складське приміщення і основною задачею даного складу є зберігання там матеріалів, речей чи обладнання – і ресторатор продовжує зберігати ці речі на складі, то він використовує за цільовим призначенням це приміщення, і не може бути звільнений від сплати таких орендних платежів.


Евгений: Но есть возможность договоренности и здравый смысл. Ссылаться на непредвиденные обстоятельства и форс-мажор в ситуации с арендой склада или с офисным помещением. Банки работают – вы можете оплачивать это офисное помещение. Возможность пользоваться этим помещением у вас ничем не ограничена, поскольку работа офисов не запрещена на законодательном уровне. Собственно, у вас нет никаких ограничений по пользованию этим офисом. Если же вы в офисе осуществляете деятельность ресторана – соответственно, вам нужно будет зарегистрировать там мощность, декларации подать и тп. И доказать, что там осуществлялась часть приготовления продуктов или выдачи продуктов – что-то связанное с ресторанной деятельностью.


Статус столовых на предприятиях


Вопрос: Чи вважається робота їдальні підприємства закладом громадського харчування і чи в такому випадку розповсюджується на неї рішення про припинення діяльності? Александр: Так, звичайно. Їдальня є найпростішим прикладом закладу громадського харчування (якщо є споживання на місці – ви заклад громадського харчування). Тому у першу чергу це стосується їдалень, оскільки це скупчення людей в один і той самий час на одній території, що в принципі ставить під сумнів усі нормативні акти, які регулюють поводження під час карантину. Евгений: Есть рекомендация ко всем работодателям: по возможности отправлять всех своих сотрудников на дистанционную работу с целью минимизации рисков заражения. Тогда вопрос с кухней тоже отпадет: когда работников нет, нет необходимости кормить их на предприятии. Вопрос: В случае, если не пускать людей в кофейню, принимать заказы по телефону или через окошко в двери и выдавать на летней площадке, все равно нужно перерегистрироваться как магазин? Либо осуществлять адресную доставку по конкретному адресу (и тогда это считается доставкой). Выдача на летней площадке – это неудачное решение, чтобы обойти нормы каким-то образом?


Александр: Видача на літньому майданчику буде не коректною, якщо ми говоримо про мінімізацію скупчення людей. Скажімо, до вас прийшло одночасно декілька людей – і здійснити доставку кави на літній майданчик, а потім здійснити видачу – це буде проблематично. Головне – це те, щоб ви могли забезпечити належний санітарний стан у закладі. Якщо ви зможете забезпечити, щоб клієнти заходили по одному і на місці здійснювали замовлення харчових продуктів і купляли їх, у цьому проблем немає. Головне, щоб ви зареєстрували потужності належним чином та зареєстрували санітарний стан. Отже: 1) потужності на торгівлю, 2) якщо є кур’єрська доставка – на транспортування, 3) санітарний стан.


Как работать с сотрудниками во время карантина


Вопрос: Правильно ли мы поняли, что если компания отправляет персонал в неоплачиваемый отпуск, то этот отпуск может длиться столько, сколько продлится карантин? Это должна быть полюбовная договоренность с сотрудниками? А если кто-то скажет: «Нет, я оформлен официально и я не согласен?» И что тогда?


Александр: В першу чергу ми, звичайно, за діалог. І діалог між працівником та роботодавцем передбачено і Кодексом законів про працю. Якщо ви маєте намір відправити працівників у безстрокову неоплачувану відпустку, у такому випадку з боку закону доцільно буде, щоб працівник самостійно звернувся до вас із такою заявою із проханням внести зміни в договір про працю, трудовий договір (він може бути як в усній, так і в письмовій формі, не має значення) про те, що він йде у відпустку, і просить надати йому таку відпустку за власний рахунок.

Проте тут є об’єктивна і суб’єктивна сторона. Про об’єктивну ми поговорили – це реально здійснювати можна. Проте із суб’єктивної сторони – не рекомендуємо зловживати такими речами. Оскільки працівники можуть звільнитися, адже терміни не визначені, і скільки працівнику доведеться сидіти вдома, незрозуміло. Якщо роботодавець хоче зберегти свою команду і вийти в подальшому в нормальний режим роботи із тою командою працівників, яка в ньому є, рекомендуємо в межах договірних засад домовитися про, можливо, не настільки законну мотивацію працівника – із метою, скажімо, мінімізації податкового навантаження. Але мотивувати працівника, щоб він пішов де-юре в без оплачувану відпуску, а де факто, скажімо, із якоюсь компенсацією на даний період.


Евгений: Этот вопрос обостряет старый вопрос, о котором мы часто говорим на тренингах. Всем нашим рестораторам мы всегда рекомендуем трудоустраивать персонал. Потому что на сегодня те, кто не трудоустроен, те, кто работали по гражданско-правовым договорам, они имеют возможность раствориться и больше никогда не появляться в вашем заведении. Вам придется заново набирать команду и прикладывать к этому большие усилия. Вы и так будете в условиях кризиса немножечко напряжены.


Касательно трудоустройства нетрудоустроенного персонала. Если с трудоустроенным персоналом есть возможность найти какой-то компромисс, то с нетрудоустроенным персоналом на сегодня вы можете попрощаться. Потому что эти люди могут уйти от вас в свободное плавание надолго. Важно задуматься на будущее, что в трудоустройстве есть какой-то рычаг ваших взаимных гарантий друг другу. Что делать барам Вопрос первый: А если у нас только алкоголь без питания? Ведь про бары и наливайки в законе ничего не сказано.

Вопрос второй: Можно ли готовить коктейли с доставкой? И вообще закрывать ли бары?


Александр: Питання дуже відносне, оскільки не зовсім зрозуміло, чи можна буде з аспекту бізнесу барам працювати в настільки непростий час, оскільки всі розуміють, що насувається затяжна весна. І в момент, коли ті ж самі ресторани, які все ж таки продають продукти харчування, які споживаються (а їжа актуальна завжди), питання алкогольних напоїв відходить на другий план.

У першу чергу тут питання доцільності здійснення такої діяльності.


Евгений: Давайте будем еще апеллировать постановлением Кабинета министров. Я его зачитаю – насколько мы все его дружно правильно поймем.

«З 00 год. 01 хв. 17 березня 2020 р. до 3 квітня 2020 р. роботу суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів…» – если я понимаю правильно, то бары принимают посетителей. «…зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо)…» – тут законодатель не уточняет «бары», но бары по общему правилу мы привыкли относить к кафе и ресторанам, тк это одна индустрия. «…торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності…» – сюда тоже можно отнести бары, потому что в барах бывают разные истории: танцы, музыка. Словом, эта деятельность запрещена. И мне кажется, что законодатель таким образом дал ответ на этот вопрос: барам запрещено работать, тк это “заклад, який приймає відвідувачів”.


Лицензия на алкоголь


Вопрос: Как быть с лицензиями на алкоголь, если их продление выпадает на карантин? Можно ли пока не приобретать эту лицензию?


Александр: Фактично, Державна податкова служба не припинила свою діяльність. Вони працюють у штатному режимі. Єдине, що вони обмежують – кількість людей, які одночасно перебувають в приміщенні, але фактично всі працюють. Тому якщо у цьому є гостра необхідність, ви можете звернутися та продовжити строк дії вашої ліцензії, або отримати нову ліцензію. Проте хочу наголосити, що розгляд вашої заяви на продовження ліцензії на роздрібну торгівлю складає один місяць. Ми прогнозуємо, що умовно карантин до 3 квітня – і якщо вам зараз потрібно подати заяву, то нічого страшного, у вас є ще місяць запасу, щоб це здійснити. Якщо строки піджимають, то з діалогу, який відбувся між нами та працівниками Державної податкової служби – хоча поки що це в рамках діалогу – вони повідомляють, що не буде анулювання ліцензії в даний період і в подальшому мають бути роз’яснення із цього приводу. Що стосується нових ліцензій, то у зв’язку із відсутністю ведення господарської діяльності, доцільності її отримання зараз, напевно, не буде. Оскільки розгляд заяви складає 10 днів, і якщо ви, скажімо, подаєте заяву зараз, то строк дії починає відраховуватися через 10 днів. Тобто, як мінімум, місяць ви втратите. Тому навіть не рекомендуємо звертатися із такими заявами, а звернутися ближче до закінчення строку дії карантину або після нього.


Евгений: Сейчас еще на основании закона, есть такая опция у государственных органов как приостановление сроков выдачи определенных документов на момент действия карантина. Поэтому если вы даже подались, какой-то срок прошел, он не полностью истек, как по закону, то отсчет этого срока будет продлен уже после окончания событий, связанных с карантином. ЕСВ для юридических лиц


Вопрос: Питання по ЄСВ для юр.осіб: Чи потрібне донарахування ЄСВ до мінімальної зп у березні при перебуванні робітника у відпустці без збереження зп з 17.03.20 і логічно, якщо карантин знімуть в кінці-середині квітня, і працівники вийдуть на роботу відповідно, чи буде частково нараховано зп?


Александр: Практика поки що з даного питання відсутня, оскільки керуємося тільки законом, прийнятим 17 березня 2020. Проте, зважаючи на норми закону, розуміємо, що штрафні санкції за несвоєчасне нарахування та сплату у тому числі ЄСВ, а також інших зобов'язань, не будуть нараховуватися в період карантину. Я би рекомендував почекати роз’яснень, які з'являться від Державної податкової служби, та не подавати декларації і не сплачувати ЄСВ. Штрафних санкцій не буде, а гроші вам навряд чи хтось поверне.


Евгений: Ну и, конечно, всегда можно обратиться в налоговую за индивидуальной налоговой консультацией по такому вопросу. Ссылаясь на нормы действующего закона.



Comentários


bottom of page