top of page

Алергени в стравах: про які продукти йдеться та як оформляти меню

Євген Комаров, юрист та BDO ЮК «Global Law», під час події Ukraine HoReCa Masters поділився порадами щодо того, як варто закладам оформляти меню, щоб не було проблем з законом.



Зазвичай те меню, яке ви подаєте гостям у залі, не є офіційним прейскурантом. Це - інформаційно-рекламна брошура. Офіційний прейскурант також має бути: зазвичай він знаходиться у менеджера або в куточку споживача.

Інформація, яка обов'язково має бути в прейскуранті для кухні: назва страв, всі інгредієнти, вихід в грамах, ціна в гривнях та обов'язково вказані алергени. Також документ має містити підпис вповноваженої особи.


Інформація, яка обов'язково має бути в прейскуранті для бару: назва коктейлів, всі інгредієнти, вихід в мілілітрах, ціна в гривнях та обов'язково вказані алергени. Ціна для вина та міцного алкоголю мають бути вказані за 50 мл, 100 мл та за пляшку. Також документ має містити підпис вповноваженої особи.


Інформація про алергени має бути розміщена згідно з законом "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів".


Цей закон зобов'язує заклади інформувати споживачів про продукти та речовини, які можуть спричинити алергічні реакції чи викликати непереносність. Детальний перелік таких речовин міститься у додатку до закону. Серед них всі злаки, соєві боби та продукти з них, яйця, молоко, молюски та інше.


Штраф за невиконання цієї вимоги 30 мінімальних заробітних плат для юридичних осіб та 20 мінімальних заробітних плат для фізичних осіб підприємців.


Порада: позначайте алергени або принаймні додайте усюди в матеріали фразу "Якщо у вас є алергія на щось, будь ласка, повідомте про це свого офіціанта". Це допоможе уникнути неприємностей в майбутньому.


bottom of page