top of page

Нові вимоги влади щодо роботи закладів громадського харчування


Євген Комаров, юрист, business developer Юридичної компанії Global Law,

Голова юридичного комітету Української ресторанної асоціації роз‘яснює нові вимоги влади до роботи ресторанів.

Київ дочекався розпорядження Про внесення змін до розпорядження керівника робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації регіонального рівня, яка відноситься до категорії «Медикобіологічні НС» код 20713 «Надзвичайна ситуація, пов'язана з епідемічним спалахом небезпечних інфекційних хвороб» від 23 травня 2020 року № 47 від 22.06.2020 р. № 58 (далі –Розпорядження від 22.06.2020 №58), яке схвалено Протоколом засідання штабу із ліквідації наслідків надзвичайної ситуації від 22.06.2020 № 45 (далі –Протокол)

Так, по-перше діяльність, закладів громадського харчування виключили з переліку діяльності суб'єктів господарювання, розташованих у зоні надзвичайної ситуації, яка передбачає роботу з відвідувачами та зупиняється тимчасово до окремого розпорядження. (далі- Перелік)


Також в пп.3.3.4. пп. 3.3. п.3 Переліку зазначено наступне:

На період дії карантину робота розпочинається о 10 годині 00 хвилин або більш пізній годині у суб’єктів господарювання, які проводять свою діяльність у таких видах економічної діяльності, як організація харчування.

По-друге важливо, що в тексті розпорядження немає обов’язку по щомісячному тестуванню співробітників. Але в п.4 Протоколу від 22.06.2020 №45 зазначено наступне: «Рекомендувати суб’єктам господарювання систематично здійснювати тестування працівників(персоналу) методом імуноферментованого аналізу з метою вчасного виявлення випадків захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID -19 спричиненою короновірусом SARS-Cov-2. З цього вбачається, що це рекомендація, також не зрозуміло, що таке «систематично», тобто не встановлено чіткої періодичності проведення таких тестів.

Важливо, що рекомендації, щодо роботи закладів громадського харчування по обслуговуванню на літніх та всесезонних майданчиках для харчування, та обслуговування в приміщеннях, повністю відображають ті положення, які ми розробляли разом з МОЗом, та які зазначені в Розпорядженні МОЗу від 02.06.2020 № 32.


Детальніше всі рекомендації, зазначені Розпорядженні від 22.06.2020 №58 і викладені наступним чином:


«Вимоги щодо роботи закладів громадського харчування

93. Біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менше 1,5 м.


94. Забезпечується дотримання відстані не менше 1,5 м між сусідніми столами та розміщення не більш як чотирьох клієнтів за одним столом (без урахуванням дітей віком до 14 років), якщо столи не відокремлені один від одного суцільною перегородкою.


95. Дозволяється відокремлення частини стола перегородкою, що унеможливлює контакт між відвідувачами, розміщеними по обидві її сторони.


96. Меню розміщуються для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення, у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей, або на столах з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом. Дозволяється видача одноразових паперових меню з їх подальшою утилізацією.


97. Рекламні брошури, журнали та інші поліграфічні матеріали повинні бути недоступні для клієнтів.


98. Видача замовлень в багаторазовому посуді здійснюється виключно за наявності умов для його миття при високих температурах у посудомийній машині з використанням миючих засобів.


99. Дозволяється користуватись одноразовим посудом з картону або паперу. Прибори й кондименти до напоїв (цукор, мішалки, трубочки тощо) мають бути в індивідуальній упаковці.


100. Забезпечується | можливість | безготівкового (безконтактного) розрахунку.


101. У закладах, що здійснюють обслуговування на виніс та/або на відкритих (літніх) майданчиках:


101.1. прийом замовлень відбувається дистанційно (телефоном, з використанням засобів телекомунікацій), через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері) закладу або безпосередньо через працівників закладу, які здійснюють обслуговування клієнтів на відкритих (літніх) майданчиках (офіціантів);


101.2. забороняється очікування черги (в тому числі для користування санвузлами) в приміщенні закладу;


101.3. видача замовлень клієнтам або офіціантам та розрахунок здійснюється через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері закладу;

101.4. видача замовлень на виніс здійснюється виключно в закритій тарі/упаковці;

101.5. персонал, що здійснює обслуговування на відкритих (літніх) майданчиках, отримує замовлення та здійснює розрахунок без входу до приміщення.

102. У закладах, що здійснюють обслуговування в приміщенні:


102.1. забороняється самостійний вхід відвідувачів до закладу без супроводу працівника закладу;


102.2. забороняється функціонування дитячих кімнат;


102.3. забороняється проведення свят, банкетів, майстер-класів, публічних подій тощо, в яких беруть участь більше 10 осіб;


102.4. забороняється приготування їжі на відкритих кухнях (окрім тих, що відгороджені від відвідувачів перегородкою);


102.5. забороняється функціонування буфетів (окремих зон) самообслуговування, в тому числі для самостійного наливу напоїв клієнтами;


102.6. у закладах швидкого харчування страви, напої, підноси та столові прибори повинні видаватися персоналом на прохання відвідувача.


103. Адміністрація/персонал самостійно забезпечує та контролює виконання умов з недопущення черг та скупчень відвідувачів.


104. Працівники закладів громадського харчування, в тому числі ті, які видають замовлення та здійснюють розрахунок, повинні бути одягнені в медичну маску або респіратор, окуляри (або захисний екран між працівником та відвідувачем при видачі замовлень на виніс) та одноразові рукавички (засоби індивідуального захисту).


105. Після кожного зняття засобів індивідуального захисту та одяганням чистої маски/респіратора, одноразових рукавичок працівник повинен ретельно помити руки з милом або обробити їх антисептичним засобом.


106. Адміністрація закладу громадського харчування повинна провести навчання серед працівників щодо правил використання засобів індивідуального захисту, їх утилізації та забезпечити контроль за дотриманням зазначених правил.


107. Суб'єкт господарської діяльності повинен забезпечити постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах / пеленальних кімнатах. Використання багаторазових рушників заборонено.

Зверніть увагу, що окремо в розділі ОСОБЛИВИЙ ПОРЯДОК проведення профілактичних і протиепідемічних, у тому числі дезінфекційних та інших заходів у місті Києві на час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації регіонального рівня, яка відноситься до категорії «Медико-біологічні НС» код 20713 «Надзвичайна ситуація, пов'язана з епідемічним спалахом небезпечних інфекційних хвороб» в Розпорядженні від 22.06.2020 № 58 визначено Вимоги для персоналу(працівників):


«2. Проводити роз'яснювальну роботу з персоналом щодо індивідуальних заходів профілактики та реагування на виявлення симптомів серед працівників.


3. Забезпечити недопущення до роботи осіб, визначених такими, які потребують самоізоляції відповідно до Порядку проведення протиепідемічних заходів, пов'язаних із самоізоляцією осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 травня 2020 року №392.


4. | Проводити щоденний інструктаж для працівників щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції (COVID-19), дотримання правил респіраторної гігієни та протиепідемічних заходів.


5. Допуск до роботи працівників здійснюється за умови наявності уних вдягнених засобів індивідуального захисту: зокрема респіратора або захисної маски, у тому числі виготовлених самостійно, одноразових рукавичок. Особливості засобів індивідуального захисту окремих категорій працівників вміщені у відповідних розділах цього Особливого порядку.


6. Забезпечити проведення щоденної термометрії всіх працівників (перед початком робочої зміни та після її завершення), результати термометрії вносити до оформлених на кожного працівника листків термометрії.


7.У разі проведення контактного температурного скринінгу забезпечується обов'язкова дезінфекція виробу, яким здійснюється термометрія, після кожного його використання згідно з інструкцією виробника дезінфекційного засобу.


8. Не допускати до роботи осіб із ознаками гострого респіраторного захворювання, підвищеною температурою тіла понад 37,2С та скеровувати їх до закладу охорони здоров'я за місцем обслуговування працівника.


9. У разі виявлення 0 працівника |з ознаками респіраторного інфекційного захворювання вжити заходів для його тимчасової ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про цей випадок заклад охорони здоров'я за місцем обслуговування працівника. 10. Забезпечити усіх працівників засобами індивідуального захисту із розрахунку 1 захисна маска на 3 години роботи, одноразові рукавички, які необхідно змінювати після кожної дії (виробничого процесу), не пов'язаних між собою.


11. Надання послуг без одягнених засобів індивідуального захисту (респіратор або захисна маска (у т.ч. виготовлені самостійно), одноразові рукавички заборонено.


12. Засоби індивідуального захисту мають бути в наявності із розрахунку на наступні 5 робочих днів, у т.ч. на 1 робочу зміну - безпосередньо на робочому місці працівника.


13. Після кожного зняття засобів індивідуального захисту (захисної маски, одноразових рукавичок) перед одяганням чистих засобів індивідуального захисту працівник повинен ретельно вимити руки з милом та обробити антисептичним засобом.


14. Організувати | централізований | збір використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери (урни) з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами. Після заповнення контейнеру (урни) - пакет має бути щільно зав'язаний та утилізований.


15. Провести навчання працівників щодо одягання, використання, зняття засобів індивідуального захисту, їх утилізації після використання, встановити контроль за дотриманням цих вимог.

16. Забезпечити необхідні умови для дотримання працівниками правил особистої гігієни (рукомийники, мило, одноразові рушники, серветки тощо) та використання антисептиків для відвідувачів.


І7. Обмежити проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) в закритих приміщеннях. 18. Забезпечити медичні пункти (при наявності) необхідними засобами та | обладнанням (термометрами, бактерицидними | випромінювачами, дезінфекційними та антисептичними засобами, засобами особистої гігієни та індивідуального захисту тощо).»

Слід пам’ятати про загальні вимоги до громадян.


На період дії карантину забороняється:

«1. перебування в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно;


2. перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи її спеціальний статус;


3. самовільно залишати місця самоізоляції, обсервації;


4. проведення масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів за участю більше однієї особи на 5 кв. метрів площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі), де проводиться захід. Організатор заходу відповідальний за дотримання фізичної дистанції між учасниками не менше ніж 1,5 метра»/

bottom of page