top of page

Захистити свій дім! Як війна об’єднала українські заклади?

Три місяці тому почалась війна і українці об’єдналися задля захисту своєї незалежності. Зокрема, й тисячі закладів ресторанної сфери, які стали надійним тилом для нашої економіки та наших захисників. Щодня вони безкоштовно годують мільйони українців і сплачують податки в казну, аби держава мала змогу виплачувати зарплати, підтримувати армію та нормально функціонувати.


Наприклад, Українська ресторанна асоціація з перших днів воєнних дій піклується про людей, які постраждали внаслідок війни. Щодня в рамках проєкту "Смачна Варта" волонтери асоціації годують 178 організацій, зокрема частини ЗСУ, групи територіальної оборони, лікарні, дитячі будинки та будинки літніх людей, поліцію тощо. І все це можливо завдяки підтримці її побратимів — закладів ресторанної галузі в Україні.


A-Hostel пізнається в біді



A-Hostel — це унікальний український проєкт, який пропонує новий формат комфортного проживання в індивідуальних капсулах. Таке розміщення дозволяє кожному зберегти відчуття особистого простору навіть на обмеженій території. Адже кожна капсула обладнана всім необхідним для комфортного життя: розетки, матраци, постільна білизна, світильники та власна шафка з електронним замком.


Розташований A-Hostel в самому серці столиці, усього в 20-ти метрах від стадіону «Олімпійський». Не зважаючи на це, ціни тут доступні. Додатково пропонується кілька безкоштовних послуг, як-от камера зберігання багажу, цілодобова стійка реєстрації, доступ до інтернету, загальна кухня та щоденне прибирання.


Від початку воєнних дій власники A-Hostel намагалися підтримати всіх, зокрема окремих кухарів та рестораторів. Вони допомагали їм фінансово, забезпечували обладнанням, продуктами чи ділилися власними зв’язками із підрядниками. Основним партнером A-Hostel стала Українська ресторанна асоціація на чолі з Софією та Сергієм, дружба з якими триває вже понад 20 років:


“Ми підтримували ініціативу Української ресторанної асоціації ще під час карантину й раді, що їй вистачило сил зібрати довкола себе сильних гравців ресторанного ринку. Ми впевнені, що допомагаючи розвиваємося також. І зараз, як ніколи, нам потрібно триматися разом і підтримувати один одного.” — Ділиться Леся Сухенко.


Для волонтерів проєкту "Смачна Варта" хостел на кілька місяців став домом, де можна приготувати їжу, аби нагодувати тисячі українців, а також провести комендантські дні та години. Щодня A-Hostel безкоштовно надавав на потреби проєкту свої локації — спершу кухні з усім необхідним інвентарем, а згодом номери.


“Коли в перші дні хаосу та адреналіну всі масово кинулися допомагати, то однозначно не вистачало грамотної модерації роботи. Зібрати все разом, систематизувати та сформувати чіткий механізм допомоги — це насправді важка робота, з якою ніхто б не справився краще за Асоціацію. Напевно, ми б ще довго бігали так усі зі своїми продуктами, якби вона не скоординувала нас.” — Додає Леся Сухенко.


Допомога від Aroma Espresso Bar



Aroma Espresso Bar — це ізраїльська мережа кав’ярень із майже тридцятирічним досвідом роботи на міжнародному ринку. В Україні мережа з’явилася в 2009 році й сьогодні представлена двома закладами в Києві за адресами Жилянська 75 та Ділова 5.

Ще на початку війни ресторани Aroma Espresso Bar перетворилися на справжні волонтерські центри. Кондитер закладу випікав хліб на благодійні потреби, а кухні на Подолі стали прихистком для десятків волонтерів.


З перших днів Aroma Espresso Bar тісно співпрацював із проєктом Смачна Варта. Лише почувши про пошук Сергієм Трахачевим приміщення для приготування їжі, власники ресторану одразу кинулися на допомогу. Як підримку проєкту вони запропонували величезний цех на Подолі. Саме тут беззупинно працювали волонтери Української ресторанної асоціації. До них щодня долучалися нові люди: друзі, друзі друзів чи просто знайомі. Завдяки такій підтримці на кухні Aroma Espresso Bar щодня готувалося до 1000 обідів для українців.


Коли через війну в Україні ми залишилися без роботи, то допомога волонтерам нас неабияк підтримала. На питання “Що тепер робити?” відповідь була очевидна: “Допомагати, готувати й віддавати ресурси!”. Тому ми будемо робити все можливе, допоки Україна не переможе!” — Про причини допомагати проєкту Смачна Варта розказує Роман Вайнштейн.


І справді Aroma Espresso Bar нині продовжує всіляко допомагати українцям у їхній боротьбі за незалежність, віддаючи свої кухні на потреби волонтерів та привозячи військову форму зі Словаччини.


Чому це важливо?


“Для нас неймовірно цінно, що в той час, коли діяти треба було швидко, бізнес діяв без всяких протоколів і допомагав вирішувати життєво важливі питання за лічені хвилини, для мене це демонструє, як ми, українці, вміємо гуртуватись задля досягення якоїсь мети, особливо для боротьби”, - коментує Софія Коломицева.


Завдяки незламності українських закладів та їхній вірі в перемогу, "Смачна Варта" щодня має змогу годувати десятки тисяч людей. Ми дякуємо хостелу A-Hostel та мережі кав’ярень Aroma Espresso Bar за їхню підтримку та мотивацію захищати все своє. Адже, допомагаючи "Смачній Варті", ви допомагаєте Україні в її боротьбі з російським агресором.

Разом нам під силу все!




bottom of page