top of page

Благодійність і ресторани: допомога Фонду Вадима Столара "Смачній Варті"

Кожен воює на своєму фронті і як може допомагає прискорити день перемоги. У страшні для країни часи люди об’єднуються заради спільної мети.

Організації, бізнесмени, благодійники, пересічні громадяни співпрацюють і виручають одне одного, щоб забезпечити нагальні потреби держави. Закупити необхідне, прихистити, подбати, нагодувати...


Їжа на війні знову стала тією цінністю, без якої неможливе життя і здатність боротися. Українська ресторанна асоціація зрозуміла це одразу, тому згуртувала понад 20 столичних закладів харчування в об’єднання «Смачна варта». Шукаючи однодумців, Асоціація отримала дуже цінну допомогу від Фонду Вадима Столара.


Наша історія буде про небайдужу позицію благодійної організації та допомогу київському ресторанному батальйону.


ПРО ФОНД ВАДИМА СТОЛАРА

Організація була заснована у 2020 році у Києві Вадимом Столаром для підтримки лікарів і закладів охорони здоров'я у боротьбі з пандемією COVID-19. Два роки Фонд присвятив цій боротьбі: закуповував апарати ШВЛ та інтенсивної терапії, ліжка й обладнання для аналізів, медикаменти й засоби індивідуального захисту, забезпечував медпрацівників транспортом. Зробив ремонт в центрі порятунку киян від коронавірусу – Олександрівській лікарні. А з початком війни разом з українським народом став боротися за незалежність країни.


НОВІ РЕАЛІЇ – НОВІ ВИКЛИКИ

З першого дня російської агресії Фонд Вадима Столара допомагає нашим захисникам і громадянам. Координує волонтерів і меценатів, які прагнуть стати у пригоді тим, хто цього потребує найбільше. Закуповує харчі для лікарень і готує гарячу їжу для правоохоронців та бійців. Дістає генератори та бронежилети для ЗСУ й тероборони. Привозить стареньким ліки, евакуйовує жінок і дітей з небезпечних зон. Передає іграшки й книжки малим переселенцям. Допомагає сиротам з Маріуполя, Донецька, Дніпра. Опікується пацієнтами Інституту раку, ветеранами війни та праці, людьми похилого віку й інвалідами. Годує покинутих тварин.


Спільними зусиллями станом на 30 травня було роздано 613 980 порцій гарячого харчування, 101 880 продуктових наборів, 87 500 літрів палива, 36 тис. медикаментів, 5,5 тис. військового спорядження. І щодня ці цифри зростають, бо заявок на допомогу тільки більшає.

ПОЧАТОК СПІВПРАЦІ

Київ майже одразу опинився в епіцентрі війни. Столицю й передмістя нещадно бомбили, область дуже швидко потрапила до окупації. Як наслідок – люди потребували елементарного: їжі.


«Місто було в скрутному становищі, – згадують волонтери благодійного фонду. – Ворог прагнув захопити столицю, мріючи таким чином швидко виграти війну. Тож перед людьми постало важливе завдання – зробити все, щоб у загарбників нічого не вийшло. Київ мав втриматися. Для цього ми доклали максимум зусиль, забезпечуючи необхідним захисників на передовій, тероборону на блокпостах і звичайних громадян, які не могли себе прогодувати».


Щоб допомогти містянам, а згодом і вимушеним переселенцям, мобілізувалися столичні ресторатори. За ініціативи Української ресторанної асоціації 21 кухня об’єдналася у Смачну варту. Волонтери готують, пакують, розвозять гарячі обіди військовим, пацієнтам у лікарнях, малечі у дитбудинки, людям у бомбосховища, дома опіки й усім, хто цього потребує.


"Одним із найважливіших завдань стала поміч із гарячою їжею. Тож коли до нас звернулися зі Смачної варти, ми радо відгукнулися. Хлопці й дівчата на волонтерських засадах готували тисячі порцій щодня, але їм потрібні були продукти. І ми закуповували все необхідне, починаючи від круп та олії й закінчуючи овочами та м’ясом», – розповідає про співпрацю благодійна організація.


Можна лише пишатися тим, як українці вміють гуртуватися заради спільної благородної мети. Завдяки співробітництву ресторанного об’єднання й Фонду волонтерські кухні щодня годують 15 тис. осіб гарячою їжею! Стільки людей відчувають тепло й турботу, тамують голод й наповнюються енергією жити, піклуватися про близьких, відбудовувати свої домівки, протистояти ворогу й вірити у перемогу.

РЕЗУЛЬТАТ ВЗАЄМОДІЇ

«Чудовий приклад вдалої співпраці, – коментують у Фонді Вадима Столара. – Ми дуже цінуємо цей досвід, адже завдяки Смачній варті підтримали сили наших бійців, які зрештою відігнали росіян від Києва. А ще врятували від голоду тисячі людей! Дякуємо об’єднанню за невтомну працю на благо українців».


«Допомога від Фонду Вадима Столара для Смачної варти була життєво необхідною. Вони надзвичайні молодці: ми давали запит й отримували оперативну допомогу в потрібний момент – без зайвих слів і за лічені хвилини. Така підтримка неабияк надихає й дуже активно й ефективно додає сил», – зазначає Сергій Трахачев.


Кожен, хто допомагає зараз, робить неоціненний внесок у спільну перемогу. Разом допоможемо, переможемо й неодмінно все відбудуємо, бо такий народ не здолати!


bottom of page