top of page

Смачна Варта 7 місяців годує киян і тих, хто втратив домівку: історія волонтерського руху в цифрах



Об’єднання волонтерів під егідою Української ресторанної асоціації (УРА) від самого початку повномасштабної війни допомагає киянам та вимушеним переселенцям, що знайшли прихисток у столиці. Смачна Варта вже 7 місяців поспіль годує всіх, хто цього потребує. Гарячі серця й любов, з якою готують обіди, дарують найцінніше й найнеобхідніше – їжу й турботу, що зігріває, відновлює сили та дає втрачене відчуття домівки.


За 7 місяців роботи команда Смачної Варти приготувала понад 2 мільйони порцій. А щоб бути точними – 2 380 630 гарячих поживних обідів! До волонтерського руху долучився 21 заклад харчування, а також громадські організації й благодійні фонди, транспортні компанії й бізнеси та просто небайдужі мешканці міста.


Історія утворення об’єднання


Через облогу Київ міг постати перед проблемою гуманітарної кризи, тому вже на другий день війни президент УРА Сергій Трахачьов разом із Софією Коломицевою запустили благодійний проєкт «Смачна Варта».

Згуртувавши професійних кухарів, представників бізнес-спільнот, постачальників продуктів і транспортних сервісів, об’єднання взяло на себе обов’язок годувати військових і тероборону, лікарів і пацієнтів, людей, змушених ховатися у бомбосховищах, вихованців дитячих будинків та інших осіб з незахищених верств суспільства.


Щодня партнери Смачної Варти постачали необхідні продукти, пакування й тару, сплачували рахунки у мережах закупки, а водії доставляли їжу в місце призначення. Ці люди згуртувалися заради спільної мети – нагодувати потребуючих.

Ким опікуються сьогодні


Допомогти усім нереально, тому зараз об’єднання підтримує найбільш незахищені категорії населення, зокрема - внутрішньо переміщених осіб. Наразі ту саму кількість обідів, півтори тисячі порцій, отримують ті, кому довелося тікати від війни, старенькі, за якими нікому доглядати, інваліди.


Буденність внутрішньо переміщених осіб жорстка: чимало часу їм доводиться витрачати на бюрократичну тяганину, пов’язану з відновленням документів, пошуки помешкання й речей першої необхідності. А ще – на співбесіди, щоб знайти роботу, аби прогодувати родину.


“Обіди від Смачної Варти допомагають зберегти час і гроші, які можна витратити на житло та купівлю всього, що люди втратили через війну. Тож гаряча смачна страва щодня дає впевненість у тому, що хоча б про одну річ турбуватися не треба й можна на хвилинку спокійно видихнути”, - коментує Софія Коломицева.

Допомога має бути якісною


Кожна дрібниця важлива. Тож обід на виході повинен відповідати 3 критеріям:

бути поживним: із м’ясом, свіжими овочами та гарніром – комплексна страва має насичувати й відновлювати сили;

бути смачним. Сенс Варти втрачається, якщо годувати людей несмачними наїдками, адже їжа – це дещо більше, ніж пожива, це турбота, єднання та підтримка;

бути різноманітним. Котлети чи сосиски, гречка чи спагеті, соте з овочів або броколі на пару – хто ж захоче щодня їсти те саме?


Їжа Смачної Варти не лише допомагає людині протриматися до завтра, а й приносить втіху. Смачний корисний обід – це базова потреба, яка дає змогу відчути себе людиною.

Смачна Варта буде й далі допомагати людям, що втратили все, повернутися до нормального звичного життя.


Що надихає працювати


Одна з фундаторок Смачної Варти Софія Коломицева зізнається: «Спочатку ми не думали, що наш проєкт існуватиме так довго. Та зараз вирішили годувати ВПО, бо розуміємо, як їм важко та з якими складнощами їм доводиться стикатися щодня. Люди виїхали з рідних міст, хтось зовсім без документів, тож доводиться їх поновлювати. І ми прагнемо, щоб хоч питання гарячого харчування було закрите й вони могли адаптуватися до нових обставин.


На питання, що надихає зараз продовжувати волонтерський рух, Софія відповідає: «Відчуваю, що гаряча їжа для переселенців є острівцем стабільності в їхньому непростому житті. Ми спілкуємося з ними, дізнаємося їхні історії, і це дуже страшно.


Люди пізнали, що таке насилля, смерть, вони втратили все. Зараз ми відчуваємо перед ними зобов’язання, що їхній світ тримається в тому числі й на гарячій їжі та турботі, яку вони отримують від нас».



bottom of page