top of page

ФОП або ТОВ: яку форму бізнесу та систему оподаткування обрати ресторатору


Оксана Кандалова (СЕО Chef Cash) розповідає про те, які системи оподаткування існують в Україні та яку з них краще обрати.

2 системи оподаткування: загальна та спрощена


ФОП – це фізична особа – підприємець, а ТОВ – це юридична особа у найбільш популярній формі товариства з обмеженою відповідальністю. Але має сенс розглядати не тільки організаційно-правові форми ведення бізнесу, але й систему оподаткування.

В нашій країні на сьогодні в Податковому кодексі є дві системи:

- Загальна;

- Спрощена (єдиний податок).

На загальній системі можуть працювати абсолютно усі зі всіма існуючими видами діяльності.

А от для перебування на спрощеній системі треба відповідати деяким умовам.

Для ведення ресторанного бізнесу нині дозволено працювати як ФОП на 2 групі єдиного податку. Це – найбільш проста й вигідна система, бо сплачуючи на місяць 42% від мінімальної заробітної плати (20% єдиного податку, та 22% ЄСВ – станом на 30.09.2022 року близько 2730,00 грн на місяць), можна отримувати дохід до 5,3 млн грн на рік. Та ще й не бути причетним до такого податку, як ПДВ.
Так можуть працювати кав`ярні, пекарні, фастфуди. Але якщо ви пропонуєте своїм відвідувачам міцні алкогольні напої, то так працювати заборонено.Продавати алкоголь можливо лише від суб`єкта, що працює на загальній системі.

ФОП або ТОВ?

Це рішення кожен підприємець приймає індивідуально.

Головна відмінність знаходиться саме в юридичній площині. Бо відповідальність юридичної особи обмежена лише його бізнес-активами (статутний капітал), а підприємець відповідає усім своїм майном.

Якщо йдеться про організацію обліку, то простіше організувати діяльність через ФОП.


Основні переваги ФОП:

1. Немає проблем з касовою дисципліною, не треба вести касові ордери, заповнювати касову книгу та вносити готівку в банк. Підприємець може використовувати ці гроші в бізнесі на власний розсуд.

2. Вільні гроші можна зняти з розрахункового рахунку як особисті кошти, тобто вільно виводити прибуток, не оплачуючи при цьому податки з дивідендів.

3. У випадку необхідності у зворотній ситуації - внести гроші в бізнес можливо, як особисті збереження, не маючи при цьому додаткових турбот по складанню договорів на фінансову допомогу або поповненню статутного капіталу.

4. Документообіг у ФОПів менший, бо не має потреби створювати таку кількість регламентуючих документів, як у юридичної особи (накази, порядки, ліміти).

5. Підприємцю достатньо організувати якісний облік товарних запасів, а от для ТОВ потрібно буде вести повний бухгалтерський облік за всіма стандартами.

Але ж є сенс у використанні юридичних осіб (ТОВ) у тих випадках, коли власників або інвесторів декілька та вони хочуть чітко на папері відокремити долі та участь в бізнесі кожного. Усе це можна відобразити в статуті.


ФОП, ТОВ та ПДВ


І для ТОВ, і для ФОП на загальній системі оподаткування однакові умови реєстрації платником ПДВ – це перевищення обсягу операцій в сумі 1 млн грн за останні 12 місяців.

Якщо ви плануєте реалізацію міцного алкоголю більш, ніж на 80 тис грн на місяць (з розрахунку 1 млн на рік), то краще добровільно заздалегідь зареєструватися платником ПДВ.

Так ще на етапі будування ресторану та закупівлі устаткування, ви зможете отримати ПДВ від постачальників та накопичити його.

Висновки


Якщо є можливість працювати, використовуючи спрощену систему, то краще обрати її. А при обов`язковому використанні загальної системи оподаткування (при продажу алкоголю та тютюну), відокремити цю діяльність та зареєструвати іншого суб`єкта – ФОП чи ТОВ. Таким чином на території одного закладу можуть працювати одночасно два та більше суб`єктів.



bottom of page