top of page

Tom Dixon: симбіоз між дизайном і приготуванням їжі

«Деякі мої найуспішніші проєкти стали такими завдяки тому, що їх можна прочитати по-різному, іноді цілком протилежно початковому задуму». — Том Діксон.


Alto Restaurant, Hong Kong

Британський бренд люксового дизайну Tom Dixon був заснований у 2002 році. Спеціалізуючись на меблях, освітленні та аксесуарах, він має філії в Лондоні, Мілані, Гонконзі, Лондоні, Лос-Анджелесі, Нью-Йорку, Токіо й Ханчжоу. Загалом бренд представлений у 90 країнах і залучає понад 100 співробітників по всьому світу. Завдяки естетиці, суттєво натхнена британським корінням, продукція Tom Dixon здобула міжнародне визнання та цінується за інноваційне використання матеріалів та технік.


Том Діксон

Засновник і креативний директор бренду Том Діксон — невтомний новатор. Він здобув популярність у середині 1980-х років як дизайнер-самоучка, що представив лінійку меблів із металу. Під час роботи з італійським гігантом Cappellini він розробив свій знаменитий стілець «S». Роботи Тома придбані музеями всього світу, у тому числі Музеєм Вікторії та Альберта, Музеєм сучасного мистецтва в Нью-Йорку та Центром Жоржа Помпіду в Парижі.


Діксон має вражаючу кількість престижних нагород:

2001 рік — Орден Британської імперії за заслуги в галузі британського дизайну;

2014 рік — «Дизайнер року» на виставці Maison & Objet у Парижі;

2019 рік — срібна медаль за найкращий сад на виставці квітів RHS Chelsea Flower Show;

2019 рік — London Design Medal премії British Land Celebration of Design Awards в рамках Лондонського фестивалю дизайну.


Том Діксон — один із найбільш вподобаних британських дизайнерів, і на міжнародному рівні його визнають суттєво оригінальним талантом. У 2007 році він заснував Design Research Studio (DRS) — агентство з дизайну та інновацій, що міститься в серці Tom Dixon. Студія створює інтер’єри та екстер’єри завтрашнього дня та розвиває свій швидко зростаючий міжнародний портфель.


Том широко відомий своєю любов’ю до нестандартних, яскравих і незабутніх інтер’єрів. Його дизайн-бюро славиться своїми проєктами у сфері HoReCa. І поки весь світ завмер, чекаючи на повернення до нормального ритму життя, а ресторатори впроваджують сучасні рішення щодо подолання кризи, пропонуємо надихнутися найяскравішими проєктами студії Tom Dixon.


Знамениті проєкти Tom Dixon у світі HoReCa

Британський бренд люксового дизайну створив неймовірні перевтілення для ресторанів по всьому світу. Познайомимося з їхніми найвидатнішими проєктами.





Під творчим керівництвом Тома Діксона Design Research Studio створила інтер’єри для гриль-бару ALTO в Гонконзі. Це був перший ресторанний проєкт дизайн-студії на території Азії.


DRS звернулася до алхімії та чотирьох елементів: землі, вогню, повітря та води, щоби створити драматичні і вражаючі інтер’єри, які відображають різні прояви природи. Надихаючись концепцією ALTO про сучасний мангал із переосмисленням класики, кожна деталь була ретельно підібрана для поєднання з природними елементами та перетворення звичайного в незвичайне.


Широкий навіс ресторану складається з 230 золотих вогнів Melt. Ця серія ламп була створена Tom Dixon у співпраці зі шведським дизайнерським колективом FRONT за спеціальною технологією. Різні відтінки Melt нагадують розплавлене скло, талий льодовик та космос. В ALTO — найбільша у світі установка подібного типу. Розміщена над основним простором ресторану, вона створює тепле сяйво та задає гламурний тон їдальні.


Темні столи та сидіння резонують із вогнем, як і розплавлений метал латунної арматури та приладів ресторану. Широке використання зеленого мармуру та тераццового каменю у всьому ресторані втілює землю та гірське географічне розташування ALTO.




PASTAIO LONDON 2.0


Студія дизайну Тома Діксона в колаборації зі Стіві Парлом створили візуальний стиль для двох ресторанів Pastaio, і ми зупинимось саме на другому з них. Формат закладів Pastaio — це вибір пасти кращої якості за розумну ціну, немов модного вбрання в магазині одягу. Це вплинуло на ідеї для інтер’єру.


«Нашим завданням було створення чистого, веселого й оригінального дизайну з використанням утилітарних матеріалів для концепції свіжої пасти за доступними цінами. Результат — свіжий, молодіжний інтер’єр із прекрасною атмосферою». — Стіві Парл


Два поверхи закладу забезпечують дві різні атмосфери та різні варіанти розміщення гостей. На першому поверсі відвідувачі можуть повечеряти за довгими спільними столами, де основна увага приділяється діяльності відкритого бару, кухні та станції для виготовлення макаронних виробів. На верхній рівень ведуть яскраво-сині фігурні сходи. По них ви потрапляєте в більш затишний та спокійний простір, де гості також можуть сидіти в зручних приватних кабінках.


Серед особливостей інтер’єру — неонова вивіска, підвіски OPAL і стільці SLAB від Tom Dixon, які були представлені на виставці в Мілані у квітні 2019 року. Художник Роб Лоу, також відомий за нікнеймом Supermundane розробив унікальний барвистий мурал, натхненний геометрією макаронів, який контрастує з індустріальною нержавіючою сталлю й монохромним терраццо.


Ще один ключовий елемент дизайну — передній фасад, облицьований сміливою ультрамариновою плиткою, що робить ресторан легко впізнаваним серед інших закладів. З вулиці також можна побачити, як кухарі щодня вручну готують свіжу пасту.





Coal Office — це колаборація між відомим шеф-кухарем Асафом Гранітом та Томом Діксоном. Асаф і Том створюють власні світи, разом вони доповнюють один одного й розширюють межі приготування їжі та дизайну.


Ресторан Coal Office займає 3 поверхи штаб-квартири Tom Dixon в лондонському Кінгс Кросс, наповнюючи студію позитивною енергією і смачною їжею. Зі свого боку Design Research Studio тестує тут нові ідеї в галузі комфорту, освітлення, посуду й дизайну інтер’єру. У заклад також можуть прийти звичайні відвідувачі, забронювавши столик.


«Наша мета — запропонувати активний і захоплюючий досвід, а не просто нагодувати», — пояснює Асаф.


«Концепція Coal Office полягає в інтерактивності між тими, хто займається приготуванням їжі, офіціантами й гостями. Це унікальний простір, наполовину кухня, наполовину — обідня. Кожен тут отримує різні враження зі свого власного унікального ракурсу й бачення», — коментує Том.




LE DRUGSTORE


Розташована на самій вершині Єлисейських Полів, пивоварня Publicis Drugstore вже понад 60 років є одним із культових місць Парижа. Метою створення закладу було донесення до паризької публіки американської барної культури. Заснував пивоварню Марсель Блюстен-Бланше, який також є засновником всесвітньо відомого рекламного агентства Publicis Group. Відчинений до другої ночі, комплекс пропонував широкий асортимент товарів: від книг, випічки і ювелірних виробів до сигар і шампанського під одним дахом. Це й досі так!


DRS спростила і вдосконалила архітектуру інтер’єру, щоби підкреслити широку палітру незвичайних оздоблень і благородних матеріалів, створених для довговічності і вдосконалення з віком. Дерев’яні стіни й унікальні мармурові плитки доповнені глибокими тонами оббивки кольору oxblood і латунними колонами. Поєднуютчись, вони віддають данину гламуру і вишуканості світу реклами 1960-х років. Ексклюзивні меблі були розроблені спеціально для Le Drugstore, натхненні колекцією 1950-х років Матьє Матего, знаменитого французького декоратора.




BRONTE RESTAURANT


Елегантний ресторан-бар, що спеціалізується на фьюжн-кухні, розташований на лондонській Трафальгарській площі. Інтер’єр BRONTE натхненний історією Стренду, вікторианськими дослідниками, неординарними колекціонерами й «Кабінетом курйозів».


Ресторан може похвалитися вражаючими архітектурними особливостями, такими як арочний засклений фасад, що веде з традиційної тераси в подвійний простір із мезоніном і більш затишною обідньою зоною. Вікна від підлоги до стелі забезпечують простір природним освітленням.


На нейтральному тлі розташовані елементи з незвичайних матеріалів — рожева бетонна барна стійка, гранітна кухня й кастомними меблі за індивідуальним дизайном із яскраво-зеленої шкіри. Кожен куточок закладу відображає еклектику страв і напоїв, які подаються упродовж дня. Кожна зона використовує кольори й риси «Кабінету курйозів», підкреслюючи індивідуальність шляхом сміливого використання матеріалів.


Вироби знаменитого британського бренду можна придбати і в Україні. Ексклюзивним і сертифікованим представником Tom Dixon в нашій країні є корпорація MIRS, зокрема Проект 900. У цьому концептуальному магазині ви можете втілити дизайнерські рішення для будь-яких типів приміщень.


Comments


bottom of page