top of page

Борщ увійшов у ТОП-20 кращих супів за версією CNN

Українська страва посіла там третє місце.


CNN Travel оголосили список із 20 найкращих супів світу, у який увійшов український борщ. У матеріалі наголосили, що борщ відносять до російської кухні, але це твердження можна оскаржити. Принаймні українські шеф-кухарі проводять кампанію, аби український борщ внесли до списку ЮНЕСКО.


Також до списку CNN Travel увійшов відомий нам суп-харчо із Грузії. Але ми певні, дуже багато назв та рецептів будуть для вас відкриттям.


У своєму матеріалі CNN Travel згадали цитату Джанет Кларксон із книги "Суп: глобальна історія":


Суп - один із найдавніших та найуніверсальніших продуктів харчування у світі. У кожній культурі є якийсь суп. Він має дуже давнє коріння.

Як пише Джанет, прадавні люди варили все, від панцирю черепахи до паростків бамбуку, та виготовляли металеві горщики для супів, починаючи з бронзового століття. Процес варіння дав змогу людям їсти тверді зерна, додаючи до супу трави та інші інгредієнти для харчових або лікувальних цілей.


За словами письменниці, кожного разу, коли ти ставиш на стіл тарілку супу для свого друга, ти насправді продовжуєш вікову традицію. Це не просто частування їжею — а й ще і розділення ліків один з одним. Адже в кожній країні світу певні супи розглядалися як загальнозміцнюючі.


Вивчаючи історію та рецептуру супів, ви можете відкрити простір дивовижного кулінарного різноманіття у світі, і цікавих фактів, про те, як облаштовували своє життя народи із різних куточків планети.


Прочитайте Топ-20 найвизначніших супів у світі, за версією CNN. Ви точно знайдете щось нове та цікаве для себе:



  1. Банга (Banga), Нагерія.


Жирність та смак цьому супу надають фрукти з олійної пальми. До його складу також входить свіжий сом, яловичина та сушені морепродукти. Він настільки популярний в Нігерії, що пакети готової суміші спецій для його приготування продаються в магазинах. Більшість сумішей включають африканський мускатний горіх, насіння рицини, листя оріми, янси та белетете.




2. Біф Фо (суп Фо Бо з яловичиною), В'єтнам.


Бульйон томиться годинами з корицею, бадьяном та іншими теплими спеціями, щоб створити чудову ароматну основу для цього супу з рисової локшини. Фо є одним із найбільш визначних кулінарних надбань В'єтнаму, але суп — це відносно нова їжа в історії цієї країни. І хоча сучасні фо-ресторани пропонують широкий асортимент смаків, яловичина є оригінальною складовою за первинною рецептурою. До 1930 року суп подавали зі скибочками сирої яловичини, делікатно звареної на бульйоні. На сьогоднішній день яловичний фо залишається найулюбленішою версією у В’єтнамі: це може бути оригінальна сира яловичина, суміш сирої та вареної яловичини, грудок та сухожилля.



3. Борщ, Україна


Шматочки ніжного буряка плавають у блискучому червоному бульйоні для супу, котрий так люблять в Україні та по всій Східній Європі. Борщ, який часто вкривається рясною порцією сметани, є чим завгодно, але не основним буряковим супом — зважайте на це.




4. Буйєбес (Bouillabaisse), Франція


Буйєбес перетворює класичні середземноморські смаки на кулінарну ікону — страву-синонім прибережного міста Марсель. Шафран, оливкова олія, кріп, часник та помідори поєднуються із свіжою морською рибою. Свого часу готували буйєбес із вилову дня (і у супі могла бути будь-яка рибна складова), але сьогодні все стало дещо жорсткішим. Згідно з підписантами Хартії Буйєбеса 1980 року - колективної спроби місцевих кухарів забезпечити якість французького супу, - найбільш автентичний рецепт повинен включати щонайменше чотири види морепродуктів, вибраних зі списку, що включає морських риб і крабів.



5. Кальду верде, Португалія


Тонко нарізана зелень поєднується з картоплею та цибулею в цьому домашньому супі з виноробного регіону Мінью в Португалії. Зараз суп - це кулінарна зірка від елітних кафе до сільських кухонь, які готують домашню затишну їжу. У багатьох варіантах ніжна португальська ковбаса chouriço додає димчасто-солоного смаку, що робить суп ще ситнішим. До страви буде доречний келих відомого вина Вінхо Верде від Міньо.




6. Чорба фрік, Алжир, Лівія та Туніс


Чорба фрік — популярний у Північній Африці після заходу сонця під час Рамадану. Назва супу походить від назви твердої зеленої пшениці freekeh.


Ніжні зерна поглинають томатний бульйон та ароматичні спеції, їх смак поєднується з нутом, а також тушкованою куркою, яловичиною чи бараниною. Подають чорбу з лимонними шматочками та шматочком хліба кесри.




7. Чупе де камаронес, Перу


Цей вершковий суп з креветок є особливістю Арекіпи, історичного міста, оточеного високими вулканами. Холодні ночі в горах ідеально підходять для ситної страви: ніжні креветки плавають поряд із шматочками андської картоплі та кукурудзи. Також у складі є Ají Amarillo, перець чилі з приємним, фруктовим смаком, що балансує насичені та вершкові інгредієнти. Можливо, це пояснює репутацію супу як потужного афродизіаку.




8. Гаспачо, Іспанія


Літо в Андалусії вкрай гаряче, тому освіжитися там можна за допомогою миски цього охолодженого овочевого супу. Найбільш класична версія рецепту сьогодні включає помідори, огірки, часник та оливкову олію з додаванням купки несвіжих сухарів. Араби принесли страву на Піренейський півострів за століття до того, як іспанці скуштували помідори - інгредієнт Нового Світу. Оригінал представляв собою суміш хліба, часнику та оливкової олії, розтерті в ступці і заправлені оцтом.




9. Арахісовий суп, Західна Африка


М’ясо, риба або курка, зварені до густого арахісового супу — це комфортна їжа в країнах Західної Африки. Версії варіюються від гамбійської домоди - національної страви - до нігерійської страви, приготованої з гіркою листовою зеленню. Незалежно від країни, такі супи та рагу виходять вершковими, насиченими та солоними - ситна комбінація, яка часто отримує вогняний поштовх від додавання Карибського червоного перцю.





10. Гамбо, Сполучені Штати Америки


У ситному супі гамбо поєднуються культури та смаки поєднуються в ситному супі, який є зіркою кухні Луїзіани. Він з'явився під впливом кухонь Західної Африки, корінної народу Чокто та французької кухонь.


Версії рецептів, до яких входять морепродукти, курка та ковбаси, є одними з найпопулярніших сьогодні. Але насправді існує безліч способів зробити цей південний делікатес.


Мелене, висушене листя під назвою філе (його збирають люди народу чоктау) надає супу гумбо особливу пряність. Деякі кухарі згущують свій суп вареною борошняною пастою, яка називається ру, а інші — обсмаженими скибочками бамії (довгі жорсткі п'ятигранні зелені стручки цієї рослини за смаком нагадують щось середнє між кабачком і зеленою стручковою квасолею, інша назва цієї рослини — окра)


Кожна можлива версія щороку демонструється на чемпіонаті світу з гамбо Cookoff в штаті Нью-Іберія, штат Луїзіана, де кухарі борються за право стати майстром супу гамбо.


11. Харіра, Мароко


Коли сонце сідає в священий місяць Рамадан, багато марокканців порушують свій пост гарячою мискою цього тушкованого рагу. Кориця, імбир, куркума та перець надають зігріваючих прянощів пікантному томатному бульйону, який вбирається в ніжний нут.


Цей суп також широко користується популярністю в Алжирі.


Найбільш популярні саме вегетаріанські рецепти цього супу, але класичний варіант рецепту включає ніжні шматки баранини або іншого м’яса. Це визначна страва не лише для мусульман; деякі північноафриканські євреї також готують харіру, щоб перервати щорічний піст Йом Кіпур.



12. Харчо, Грузія


Терпкий соус із сливи під назвою ткемалі додає яскравий, пікантний смак цьому традиційному супу, який є однією з найулюбленіших страв Грузії.


Готується з незрілих слив, кисла нотка яких врівноважує багатство жирної яловичини та мелених волоських горіхів, приготованих у супі. Ароматичний удар, однак, походить від суміші спецій хмелі сунелі, суміші коріандру, чабрецю, пажитника, чорного перцю, та інш.




13. Суп з яловичини та локшини Ланьчжоу, Китай


Створення, чи то витягування локшини ла-міан вручну для цього традиційного супу - це вже мистецтво. Ремісники використовують дрібно розмелене борошно з високим вмістом клейковини та лужний порошок для змішування еластичного тіста, з якого тягнуть локшину для миски супу.


Помістіть локшину у миску з яловичим бульйоном для приготування супу світового класу, який включає ніжну яловичину, бліді скибочки редьки, олію чилі та свіжу зелень. (У деяких магазинах або закусочних можна навіть обрати локшину бажаної товщини та форми).




14. Мохінга, М'янма


Суп - це те, чим снідають у більшій частині М’янми. Душа цього супу з локшиною - це ароматний бульйон, який кип’ятять на травах і згущують підсмаженим рисовим порошком.


Риба додає насиченості, а тонка рисова локшина ідеально підходить для приготування цього супу. Мохінгу настільки люблять, що цей суп перетворився від страви для сніданку до будь-якої закуски, і кожен регіон має свій власний смак класичного супу.




15. Менудо, Мехіко


Зварений годинами у пікантному, часниковому відварі, менудо — найкращий мексиканський засіб від похмілля, але не тільки. Це також улюблена страва на весіллях та великих святах, коли величезний горщик традиційного супу може нагодувати десятки гостей.


Це комфортна їжа, яку готувала ще бабуся, а на гарнір додавала сиру цибулю, чилі та кінзу. Існує два основні види менудо:

Menudo rojo - темно-червоного кольору від відвару чилі

Menudo blanco - більш м’яка альтернатива.



16. Мокека де камарао (Moqueca de camarão), Бразилія


Пальмова олія та помідори підфарбовують кокосовий відвар у теплий оранжево-червоний відтінок цей суп із регіону Баїя, Бразилія. Місцеві жителі їдять його гарячим навіть у найспекотніші дні.


Однак справжня прикраса цього супу - це солодкі, ніжні креветки, які плавають у бульйоні. Традиційно moqueca de camarão готують у горщику ручної роботи з чорної глини та соку мангрових дерев, а потім виносять на стіл в тій же автентичній посудині.



17. Сото аям (Soto ayam), Індонезія


Курячий суп з локшиною може досягти своєї кулінарної вершини в цій пікантній індонезійській страві. Спеції, такі як свіжа куркума, бадьян, кориця, лимонна трава та листя лайма, поєднуються тут для глибоко аромату. Також і супі - жовтки яєць, зварених всмятку, для додання додаткової насиченості.


Кожна частина Індонезії має місцевий смак, а суп також люблять у Сінгапурі, Малайзії та в далекому Суринамі в Південній Америці, куди рецепт прибув з яванськими іммігрантами.


Їжте сото аям, посипаний смаженою цибулею-шалотом, свіжим лаймом та вогненним розсипом нарізаного червоного чилі.



18. Том ям (Tom yum goong), Тайланд


Солодкий, кислий, гострий і солоний, чудовий бульйон цього супу - ідеальне доповнення для солодких ніжних креветок. Ароматичні інгредієнти включають калгал, лимонну траву та листя липи, а щепки яскраво-червоного чилі додають додаткового тепла.

Tom yum goong - це лише одна з багатьох різновидів супу tom yum в Таїланді - ця версія збагачена жирними креветками і є хітом у багатьох закусочних.



19. Тонкоцу рамен (Tonkotsu ramen), Японія


Свинячі кістки, що довго варяться, надають інтенсивний смак цьому класичного рамену, бульйон якого каламутний від кісткового мозку та жиру.


І хоч бульйон - це центральний інгредієнт рамену, ця страва не може обійтися без скибочки свинячого черева та локшини, що тверда в центрі. Їжте паличками та ложкою, і не забувайте плюхати - це, як вважають, покращує смак рамену.



20. Яйла чорбасі (Yayla çorbasi), Туреччина


Варений рис або ячмінь додають зернистої солодкості цьому вершковому йогуртовому супу. Вважається, що він захищає від застуди взимку; деякі турецькі лікарні навіть подають йогуртовий суп хворим для швидкого одужання.


Крихта сушеної м’яти допомагає збалансувати легкий пригар йогурту. Подавайте зі свіжим лавашем, що пухкий, як подушка.

bottom of page