top of page

У Києві за участю Віктора Ляшко презентували проект вакцинації персоналу у ресторанах

30 вересня Українська ресторанна асоціація представила Міністру охорони здоров’я Віктору Ляшко, начальнику управління Держпродспоживслужби Києва Олегу Рубану та рестораторам України проект «100%. У цьому закладі безпечно».



Презентація відбулася у рамках Відкритих безкоштовних консультацій з питань податкового й управлінського обліку та юридичних питань, які організувала для представників ресторанного бізнесу Українська ресторанна асоціація [прим.ред.– УРА].


«Очевидно, що ми живемо з вами у непростий час: як для країни в цілому, так і небувало важкий для ресторанної індустрії. Ми пройшли довгий важкий шлях із 17 березня 2020 року, коли нас закрили на перший локдаун. І зараз знаходимося біля чергового порогу – вакцинації персоналу. Якщо ми його пройдемо гідно та правильно, ми зможемо продовжити і далі працювати та тішити гостей», – такими словами відкрив зустріч Сергій Трахачов, Президент УРА.


Ідея проекту «100%. У цьому закладі безпечно» полягає у тому, що кожний ресторан України, персонал якого повністю пройшов вакцинацію, може маркувати свій заклад спеціальною позначкою із логотипом Міністерства охорони здоров’я та логотипом, власне, ресторану. Це підвищить довіру до закладу, а також конкурентно виділить його серед інших.



Автор проекту член наглядової ради УРА Тетяна Авраменко (ресторани FENIX та VERANDA) розповіла про свою ідею, а також поділилася власним досвідом 100% вакцинації персоналу:


«Кожному ресторатору хочеться працювати безпечно, щоб гості не боялися до нас приходити. Якщо ви вакцинували персонал свого ресторану і хочете повідомити про це своїм гостям – про це потрібно говорити.


У логотипі нашої ініціативи присутній логотип Міністерства охорони здоров’я і ми хочемо попросити дозвіл використовувати його офіційно. Завдяки Міністерству охорони здоров’я ми змогли стовідсотково вакцинувати персонал ресторану VERANDA та FENIX. Ми викликали спеціальну бригаду, зібрали 150 осіб персоналу та одночасно вакцинували усіх. Таку планову вакцинацію я рекомендую провести кожному ресторатору».


У своєму привітальному слові Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко подякував за запрошення, та повідомив, що розпочати діалог з рестораторами було в планах державних органів, адже сьогодні як ніколи держава потребує партнерства з бізнесом:


«Сьогодні в Україні проходить масова кампанія вакцинації.


Ми на такому етапі, коли карантинні заходи можна не застосовувати в ресторанах, але тільки за однією умови: весь персонал вакцинований, і гості, які до вас приходять, також вакциновані.


Перше, щодо персоналу: це відповідальність власника ресторану і його компетентність у спілкуванні з людьми, здатності доносити інформацію. У першу чергу варто розуміти, що це захист. Якщо вакцинована людина інфікується, вона не потрапить до лікарні, до реанімації, врятує своє життя та зменшить навантаження на систему охорони здоров’я.


Друге – це інші люди, які приходять до вас у заклад. Коли буде комунікація із вашої сторони: про те, що у вас безпечно, і ви просите приходити вакцинованими, з’являється більше довіри. Сьогодні ми маємо комунікацію лише від органів державної влади, а нам потрібно партнерство.


Якщо ми провакцинуємо 70% дорослого населення, ми забудемо про карантинні обмеження від слова «взагалі». Цей приклад показала Великобританія, Данія – у них уже дозволено не використовувати карантинні обмеження, і вже відмовляються від масок.

І сьогодні у нас є унікальний шанс зробити це в Україні. Головне – розпочати партнерство, розпочати діалог.


Ми стільки раз спілкувалися із рестораторами і сьогодні мені хочеться, щоб ви знову нас почули. Сьогодні у нас є єдиний шанс зробити так, щоб у 2022 році забути про карантинні обмеження».


Віктор Ляшко пообіцяв підтримати ініціативу рестораторів «100%. У цьому закладі безпечно» та нагадав про мобільні бригади, які можуть приїхати до закладу, аби провести масову вакцинацію. Міністр охорони здоров’я подякував рестораторам за підтримку та висловив сподівання, що діалог буде налагоджено.



Довідка:

Українська ресторанна асоціація на сьогодні є найбільшою в Україні громадською організацією, що піклується про інтереси галузі громадського харчування. Наразі серед членів 1391 заклад громадського харчування. До УРА приєднуються колеги з великих та маленьких міст та навіть селищ всієї країни. УРА об`єднує як великі мережеві заклади, так і самостійні та незалежні і великі та маленькі ресторани, кафе, бари.

bottom of page