top of page

Українців запитали, якою мовою вони б хотіли бачити меню у закладах громадського харчування

Опитування було проведене Київським міжнародним інститутом соціології з 20 по 23 червня 2020 року та стосувалося оцінки дій влади, епідемії коронавірусу та реакції на поточні події.

Так, серед багатьох питань респондентам поставили питання про мову, якою повинно бути меню у закладах громадського харчування в Україні – українською та/або російською. Нагадаємо: нещодавно у соціальних мережах вибухнула палка дискусія щодо того, чи варто мережі закладів McDonald`s розміщувати меню страв російською.


Згідно з результатами дослідження, вміщеними на офіційному сайті КМІС, «найчастіше українці обирали відповідь «українською та російською мовами на всій території країни» (40%), на другому місці альтернатива «обов'язково українською мовою і додатково російською мовою, де більшість населення цього бажає» (27%), на третьому «тільки українською мовою на всій території країни» (25%), на четвертому «обов'язково російською мовою і додатково українською мовою, де більшість цього бажає» (1%). Таким чином, 92% вважають, що меню українською мовою обов'язково має бути на всій території України. Російською мовою обов'язково на всій території має бути на думку 41% респондентів».


*КМІС провів опитування методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assistedtelephoneinterviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 2000 інтерв'ю.


Ознайомитися із загальними результатами дослідження можна тут.

Comments


bottom of page