Софія Коломицева, засновниця видання «Ресторатор», взяла участь в профільній конференції MADE FOR Restaurant у Варшаві. Також разом з експертами ресторанного ринку з Польщу вона побувала в трендових та цікавих закладах Варшави. Її спостереження та найцікавіші ресторанні формати – в цьому гайді.
Фуд-холи: найгарячіший тренд гастрономічної Варшави
Сучасна гастро Варшава – це, в першу чергу, фуд-холи. Часто це проєкти, реалізовані в історичних будівлях або на промислових об’єктах в межах стратегії джентрифікації. Вони не тільки об’єднують десятки цікавих гравців, але також зазвичай орієнтовані на створення додаткової цінності для суспільства: йдеться про культурну програму, освітні події та різноманітні соціальні проєкти в громадських просторах, пов’язаних з фуд-холами.
Це перший фуд-хол, який відкрили у Варшаві на місці історичного ринку зі столітньою історією.. Він об’єднує вісімнадцять чудових концепцій ресторанів та гігантський Koszyki Bar у варшавському Середмісті. Реконструкцію було завершено у 2016 році.
![](https://static.wixstatic.com/media/b495d5_11e4903c88684c149559e88cee0329f1~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_735,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b495d5_11e4903c88684c149559e88cee0329f1~mv2.jpg)
Цей urban-проєкт повністю змінив життя району. На початку ХХ століття тут розташовувався один з центрів виробництва пива, однак після Другої світової війни район почав занепадати. Комплексний проєкт оновлення району Browary Warsawskie передбачав створення фуд-холу, фітнес-клубу, конференц-зали та різноманітних громадських просторів. Тут проводять виставки, роблять кінопокази просто неба тощо.
До речі, саме тут відкрив свою пивоварню Марк Зархін.
![](https://static.wixstatic.com/media/b495d5_1f7282d7e8654f848012a79b54a33f44~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_433,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b495d5_1f7282d7e8654f848012a79b54a33f44~mv2.jpg)
![](https://static.wixstatic.com/media/b495d5_96cfc25460364d12bbcd961bbc4ab333~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_654,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b495d5_96cfc25460364d12bbcd961bbc4ab333~mv2.jpg)
Фабрика Норбліна – це їжа, напої та розваги на місці фабрики, що виготовляла фраже. Крім гастрономічної зони FoodTown, на території багато функціонального комплексу є кінотеатр, музей та екоринок.
![](https://static.wixstatic.com/media/b495d5_b0104dc379cf48adb0ac4d483051e8d4~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_512,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b495d5_b0104dc379cf48adb0ac4d483051e8d4~mv2.jpg)
З 1904 до 2001 року на цій території розташовувалася електростанція. У 2000-их група інвесторів вирішила повністю оновити простір, але при цьому зберегти дух історичних споруд. Elektrownia Powiśle розпочала роботу у 2020 році. Тепер там з'явилися офіси, шоппінг-мол та фуд-хол, а район Повісле (Над Віслою) став одним з найбільш популярних та модних районів міста.
До речі, саме тут відкриває свій заклад Ганна Козаченко (Milk Bar).
![](https://static.wixstatic.com/media/b495d5_e8038beaa1f24783a0172b7552029328~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_433,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b495d5_e8038beaa1f24783a0172b7552029328~mv2.jpg)
Кав'ярні, нео-бістро та концептуальні заклади з натуральним вином Bułkę przez Bibułkę
Модне місце для сніданків у Варшаві. Дуже цікаві сезонні страви, свій хліб та випічка, чудова атмосфера.
![](https://static.wixstatic.com/media/b495d5_82342c57560c4315ac77777c965be219~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_433,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b495d5_82342c57560c4315ac77777c965be219~mv2.jpg)
Піцерія та пекарня. Тут свій підхід: мука для піци з Італії, усі інші продукти – від маленьких місцевих фермерів та виробників. Класна піца та атмосфера
![](https://static.wixstatic.com/media/b495d5_45dc0c84fd21455fb35fa015a5ad4c75~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_433,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b495d5_45dc0c84fd21455fb35fa015a5ad4c75~mv2.jpg)
Мережа кав’ярень з чудовим вибором specialty-кави. Pet friendly, less waste, веганські опції страв та всі інші тренди.
![](https://static.wixstatic.com/media/b495d5_bc8f0253743b4254a2db13c6b378ab5d~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_433,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b495d5_bc8f0253743b4254a2db13c6b378ab5d~mv2.jpg)
Популярний гриль ресторан із відмінним локальним м’ясом та винною картою. Цілком заслужена відзнака Bib Gourmand, яку експерти «Мішлен» надають якісним закладам з доступними цінами.
![](https://static.wixstatic.com/media/b495d5_5843f43a3f3b4e5ca855ec6f56e93155~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_433,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b495d5_5843f43a3f3b4e5ca855ec6f56e93155~mv2.jpg)
Маленька крафтова пекарня з дуже смачними налисниками.
![](https://static.wixstatic.com/media/b495d5_9e2ba30ffa564f5c8e3dab5221bf10f8~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_433,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b495d5_9e2ba30ffa564f5c8e3dab5221bf10f8~mv2.jpg)
Бар з польськими винами, який відкрили партнери без досвіду у ресторанному бізнесі. Історія локального виноробства тільки починає активно розвиватися у Польщі, і чудово, що є такі пасіонарії, які промотують цей напрямок.
![](https://static.wixstatic.com/media/b495d5_60aeb4eff2944617bf28c666ba2af061~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_433,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b495d5_60aeb4eff2944617bf28c666ba2af061~mv2.jpg)
Італійський ресторан з хенд-мейд пастою: модерновий твіст на традиційні італійські страви.
![](https://static.wixstatic.com/media/b495d5_a628b30863ce494d9da9fe261324cd53~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_433,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b495d5_a628b30863ce494d9da9fe261324cd53~mv2.jpg)
Гастро-бістро. Головний акцент в меню на веганських стравах. Гарна винна карта з гідним вибором натуральних вин.
![](https://static.wixstatic.com/media/b495d5_0332c21721914552bbcc43b3c7cb0814~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_433,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b495d5_0332c21721914552bbcc43b3c7cb0814~mv2.jpg)
Ресторан з натуральними винами та новим модерновим підходом до локальної їжі.
![](https://static.wixstatic.com/media/b495d5_bf39c017d4914facb9353c4e3511aaa9~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_433,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/b495d5_bf39c017d4914facb9353c4e3511aaa9~mv2.jpg)
Comments