top of page

Гастрономічна Варшава: 13 проєктів, за якими варто слідкувати

Софія Коломицева, засновниця видання «Ресторатор», взяла участь в профільній конференції MADE FOR Restaurant у Варшаві. Також разом з експертами ресторанного ринку з Польщу вона побувала в трендових та цікавих закладах Варшави. Її спостереження та найцікавіші ресторанні формати – в цьому гайді.

Фуд-холи: найгарячіший тренд гастрономічної Варшави


Сучасна гастро Варшава – це, в першу чергу, фуд-холи. Часто це проєкти, реалізовані в історичних будівлях або на промислових об’єктах в межах стратегії джентрифікації. Вони не тільки об’єднують десятки цікавих гравців, але також зазвичай орієнтовані на створення додаткової цінності для суспільства: йдеться про культурну програму, освітні події та різноманітні соціальні проєкти в громадських просторах, пов’язаних з фуд-холами.



Це перший фуд-хол, який відкрили у Варшаві на місці історичного ринку зі столітньою історією.. Він об’єднує вісімнадцять чудових концепцій ресторанів та гігантський Koszyki Bar у варшавському Середмісті. Реконструкцію було завершено у 2016 році.




Цей urban-проєкт повністю змінив життя району. На початку ХХ століття тут розташовувався один з центрів виробництва пива, однак після Другої світової війни район почав занепадати. Комплексний проєкт оновлення району Browary Warsawskie передбачав створення фуд-холу, фітнес-клубу, конференц-зали та різноманітних громадських просторів. Тут проводять виставки, роблять кінопокази просто неба тощо.


До речі, саме тут відкрив свою пивоварню Марк Зархін.






Фабрика Норбліна – це їжа, напої та розваги на місці фабрики, що виготовляла фраже. Крім гастрономічної зони FoodTown, на території багато функціонального комплексу є кінотеатр, музей та екоринок.




З 1904 до 2001 року на цій території розташовувалася електростанція. У 2000-их група інвесторів вирішила повністю оновити простір, але при цьому зберегти дух історичних споруд. Elektrownia Powiśle розпочала роботу у 2020 році. Тепер там з'явилися офіси, шоппінг-мол та фуд-хол, а район Повісле (Над Віслою) став одним з найбільш популярних та модних районів міста. До речі, саме тут відкриває свій заклад Ганна Козаченко (Milk Bar).

Кав'ярні, нео-бістро та концептуальні заклади з натуральним вином Bułkę przez Bibułkę


Модне місце для сніданків у Варшаві. Дуже цікаві сезонні страви, свій хліб та випічка, чудова атмосфера.



Піцерія та пекарня. Тут свій підхід: мука для піци з Італії, усі інші продукти – від маленьких місцевих фермерів та виробників. Класна піца та атмосфера




Мережа кав’ярень з чудовим вибором specialty-кави. Pet friendly, less waste, веганські опції страв та всі інші тренди.




Популярний гриль ресторан із відмінним локальним м’ясом та винною картою. Цілком заслужена відзнака Bib Gourmand, яку експерти «Мішлен» надають якісним закладам з доступними цінами.




Маленька крафтова пекарня з дуже смачними налисниками.



Бар з польськими винами, який відкрили партнери без досвіду у ресторанному бізнесі. Історія локального виноробства тільки починає активно розвиватися у Польщі, і чудово, що є такі пасіонарії, які промотують цей напрямок.




Італійський ресторан з хенд-мейд пастою: модерновий твіст на традиційні італійські страви.





Гастро-бістро. Головний акцент в меню на веганських стравах. Гарна винна карта з гідним вибором натуральних вин.



Ресторан з натуральними винами та новим модерновим підходом до локальної їжі.



bottom of page