top of page

5 українських виноробень, на які варто звернути увагу

Тренд на українське вино зростає. Все більше виноробень отримують ліцензії й прагнуть знайти нові канали збуту. Водночас українські ресторатори отримують нові можливості додати у винну карту цікаві українські вина, яких ще немає у відкритому продажі. Ми попросили Сергія Клімова, амбасадора українських вин та автора книги «Нерозказана історія українського виноробства, підготувати добірку з 5 цікавих виноробень нової хвилі в Україні.



До речі, ці вина 7-8 жовтня можна спробувати на фестивалі українських вин Brave Wine.

Vino Demidi

Нова виноробня, побудована з нуля, яка розташована на півдні Київської області. На 5 гектарах власних виноградників на схилах села Дибинці ростуть сорти Соляріс, Мускаріс, Цитронний Магарача, Юпітер, Каберне Кортіс, Рислінг Рейнський, Совіньє Грі, Красень, Піно Нуар, Фетяска Негре.

Основу продукції складають білі та червоні столові сухі вина.

Потужність виробництва 30 тисяч пляшок на рік. А їхнє біле вино представлятиме Україну у французькому музеї LaCite du Vin.

Фрумушика-Нова

Виноробня з Одеської області, з самого серця Бессарабії. Саме тут на 9,5 гектарах зростає органічний виноград, основу якого складають місцеві сорти винограду – Цитронний Магарача, Сухолиманський білий та Одеський чорний.

Тут багато експериментують та випускають окрім базових вин ще й нефільтровані, пет-нати, орандж та ігристі за класичною технологією, в тому числі з сорту Сухолиманський білий.

В планах виноробні ще багато експериментів, тому радимо слідкувати за їх новинками.



Father’s Wine

Виноробня з Поділля, де на 4 гектарах біля Гусятина розкинулись виноградники як міжнародних сортів винограду, так і сортів нової селекції з німецьких та американських інститутів.

Варто звернути увагу на Йоханітер та Рожевий квадрат, які стали візитівками виноробні, а також їхнє помаранчеве Бурштинове коло, зробене воно з сорту Мускат білий.


Axis Wine

Галицька виноробня з серця Львову, яка купує виноград з Бессарабії. ЇЇ вина виходять напрочуд яскравими, дуже високої якості.


Найкращі комерційні взірці тут – Совіньон-блан, Шардоне, рожевий Піно-нуар та червоне вино з підв’яленого винограду Saturday dream.


Shabo


Попри те, що виноробня – одна із лідерів ринку, їй вдається зберігати найкращий баланс між постійними новинками, стабільною якістю, професійним підходом до бізнес процесів та конкурентною ціною.


Лінійка продукції тут настільки широка, що сягає 100 одиниць, проте варто звернути на деякі найцікавіші зразки, витримані в квеврі – їх новинка Тельті-Курук орандж, Ркацителі, Мерло-Сапераві; ігристі вина лінійки гранд резерв та лінійка кріплених вин Де шарант (аналог французького Піно де Шаран), особливо їх майбутні релізи з Мускату та Піно нуару.


bottom of page