top of page

Анна Громкая: «Для одеситів головне не робота, а кайф від життя. У ресторанній культурі - так само»

Одеса – особливе місто, воно колоритне туристичне з гумором і смачне. Чого тільки вартий Привоз, де можна купити все найсвіжіше і тільки у свого продавця. Ресторанний ринок, на відміну від інших міст, має свою специфіку, про яку можуть розказати лише самі одесити. Анна Громкая - найпопулярніший фудблогер Одеси, вона написала понад 3000 відгуків, відвідала 1000 ресторанів, тож знає практично всі нюанси розвитку ресторанного бізнесу Одеси, про цікаві місця, куди ходять одесити та спеціально для Resorator.ua, порекомендувала 5 ТОП закладів для смачного відпочинку, що варті уваги рестораторів та кухарів.

Автор: Ніна Полякова


— Анно, якщо Львів часто називають столицею гастротуризму, то Одеса - це…..?

— На мою думку, Одеса, не лише не поступається Львову у плані гастротуризму, вона навіть має переваги. У Львові головне не gastro, а незвичайний концепт ресторану, тож смак страв не на першому місті. Так, концепції ресторанів у них дуже цікаві, але якщо говорити про їжу, Одеса краща.

— На вашу думку, в чому гастрономічна фішка Одеси?

— Гастрономічні фішки Одеси – це, перш за все, місцеві страви, продукти, такі як: томати «Бичаче серце», одеська бринза, її можна купити на Привозі, вона дуже відрізняється на смак від продукту, виготовленого в інших містах. Дуже смачне поєднання солодких томатів з кислою бринзою - одна із фішок смаку Одеси. І, звісно ж риба – бички, цаца, форшмак, тюлечка. В одеських стравах відчуваються смаки Ближнього Сходу, Єврейської кухні. Тобто наші гастрономічні фішки, в тому що у нас є місцеві продукти, з притаманним лише для Одеси смаком, Привоз, де кожен знає свого продавця, у якого багато років містяни купують огірочки «Роднічок», томати «Мікадо», і ми ніколи нікуди не квапимось. Одесити мають особливий менталітет - це люди, які нікуди не поспішають, вони насолоджуються моментом. Для одеситів головне не робота, а кайф від життя. Ця ментальність переноситься і на ресторанну культуру, якщо у Нью-Йорку головне, швидко поїсти, тому що всі кудись завжди квапляться. То в Одесі все навпаки, у нас існує культ їжі, ми повільно сідаємо за стіл, щоб повагом насолодитись смаком страви, розтягуючи задоволення.

В Одесі є декількапопулярних мереж, ресторанияких стали вже фішками міста.


Це Synergy Group, в мережу входять такі топові заклади, як «Traveler's Coffee», «The Rostery by Odessa», «Terrace. Sea View», «REEF», «Sabaneev Gourmet&Garden», «YUG», «Beerteka»,«Flacon Bar», «Synergy Eats», «Mantra», «Synergy Sweets». Ресторани Савви Лібкіна: «Дача», «Компот» стали вже візитівкою міста. Цікаві та смачні ресторани Михайла Серебріна і Дмитра Колбасюка - «Monica», «Хінкальна» та ін…


— Одеська кухня — це маркетинг чи традиції?

— Одеська кухня – це традиції, а не маркетинг у вигляді цікавої концепції, щоб людина прийшла сфотографувалася, а не отримала задоволення від їжі.


— Як гастроблогер, ви можете сказати у якому руслі розвивається ресторанний ринок Одеси?

— У розвитку одеського ресторанного ринку я б могла виділити декілька етапів, наприклад 12-15 років тому у тренді була японська кухня – суші, роли. Потім в Одесі масово стали з'являтися різні бургери. Після чого набула популярності близькосхідна кухня - це хумус, фалафель, закуски. Я б сказала, що змінюються тренди в стравах, наразі актуальний тренд на здорове харчування, тому відкриваються ресторани, які роблять на цьому акцент.

У нас з'явились хороші веганські ресторани Vitary, Bloom, Гайя, Wild Sandwich, тішить те, що люди почали стежити, не тільки за тим щоб їжа була смачною, але й за її користю (щоб борошно було грубого помелу, не було цукру, щоб можна було з'їсти щось без глютену, замінити звичайне молоко на рослинне). Це дуже важливий тренд і він розвивається.

— Які ще нові тренди вніс час?

— Ще один важливий тренд останніх років - це фудкорти. У нас відкрився міський ринок їжі Romeo & Bagetta - новий фудкорт у центрі Одеси, який об'єднав в собі iталійську, паназійську, українську кухню, десерти й бар.

З’явились мiсця, де можна якісно і швидко поїсти. Ритм життя людей змінюється, вони менше готують вдома, їм дуже важливий час, тому потрібно швиденько перекусити. Тобто з’явився цікавий та якісний фаст-фуд. Можна сказати, що ми переймаємо ритм Нью-Йорка.

Варто сказати про популярність фудтраків в Одесі, вони можуть змінювати точку, перевозити і працювати у карантин. Фудтрак - невелике вкладання, це хороше рішення для тих, хто хоче попробувати себе у ресторанному бізнесі.

— Які зміни внесла пандемія у розвиток ресторанного ринку Одеси, адже вона на якийсь час позбавила місто головного ресурсу – туристів та відпочивальників?

— Якщо говорити про зміни, що внесла пандемія, дійсно багато ресторанів припинило свою діяльність, наразі заклади відкриваються, але у меншій кількості. До пандемії коли почались різні кризи першими почали закриватися ресторани лакшері сегменту. Раніше в Одесі було багато дорогих ресторанів, сьогодні ресторатори надають перевагу середньому чеку. Наразі можна відстежити тенденцію того, що ресторани продовжують пропонувати людям «продуктові конструктори для створення страв» або страви (домашні пельмені, спайс роли), що легко можна приготувати вдома. Так заклади перестраховуються, тому що бояться повторення закриття. Звісно сьогодні вже практично у всіх ресторанах можна замовити страви на винос, багато закладів мають доставку страв.

— Ви створюєте цікаві огляди, як доносите інформацію своїй цільовій аудиторії?

— Я створюю ґрунтовні огляди ресторанів, добірки ресторанів, розповідаю про страви, що мені смакують і розповідаю про них у stories та постах. Це зручно для моєї аудиторії, у мене можна знайти інформацію про цікаві страви та заклади. Або запитати в особистих повідомленнях про страву, що ти хочеш скуштувати і в яких закладах її пропонують.

Стосовно активності рестораторів, я б сказала, що ресторатори здебільшого звертаються самі, ті, кому цікаво, щоб про їх заклад дізналось щонайбільше людей, здебільшого це нові заклади. Я завжди відкрита для співробітництва.

— Наскільки ресторатори Одеси розуміють важливість подібної співпраці?

— Звісно ресторатори розуміють важливість співпраці з блогерами, тому що це хороший спосіб просування ресторану. Тим паче я пишу про одеські ресторани, моя цільова аудиторія знаходиться в місті, тому для ресторанів актуально, щоб інформацію про них дізналися саме одесити. Я не рекламую все підряд, я розповідаю про ресторани, які я відвідую, чим вони мені сподобались – концепцією, інтер’єром, стравами. Тож, якщо це дійсно гарне місце, я його рекомендую.

— Ресторанна сфера специфічна, чим саме вона вас зацікавила і з чого почалась ваша діяльність, як фудблогера?

— Моя діяльність, як фудблогера розпочалася близько 7 з половиною років тому. Я не обирала сферу за її специфічність чи прибутковість. Просто з дитинства я дуже любила поїсти. Для мене завжди було святом скуштувати якусь нову страву у когось вдома чи приготувати щось цікаве або сходити в ресторан. Коли з’явився Instagram, це було доволі давно і він тоді ще не був бізнесовим - не було таргетингу, ніяких інструментів, щоб на цьому заробляти. Я просто хотіла ділитися з людьми своїми враженнями про ресторани, розповідати про смак, ціни, атмосферу. Тобто можу сказати, що моя діяльність почалася, тому що я дуже люблю поїсти й ходити в ресторани.

— Одеса, має свою ресторанну історію чи є в місті ресторани-довгожителі?

— Дуже багато закладів, що мали більш ніж 10-літню історію - зачинилися. Наприклад, одеський «Стейк-хауз» близько 20 років тішив шанувальників м’яса. Це був дійсно хороший заклад, який пропонував смачне м'ясо. Був ще Вabelfish.

Можу сказати, що один з найстаріших ресторанів Одеси - Bodega 2K (Бодега 2 Карла). На жаль, його перенесли з того місця де він був раніше, там пропонують гостям традиційну, але ситну одеську кухню, тому вона мені не дуже подобається, тож не можу її рекомендувати, але у ресторана є свої шанувальники.

Рестораном з історією можна назвати ресторан «Di mare». У меню пропонуються страви традиційної середземноморської кухні з акцентом на морепродуктах та м'ясних стравах.

— Якими цікавими концепціями приваблюють одеські ресторани гостей?

— На мою думку, ресторани роблять акцент більш на страви, аніж на концепції. Мені подобається, коли заклади обирають якусь вузьку направленість. Наприклад, у нас є вініловий коктейль-бар NIPPER, він є такий лише один. Або заклад з домашньою кухнею, у якому ви будете відчувати себе відповідно. Чи Beerteka, виключно, пивний заклад, «Nikоs» - ресторан грецької кухні, він - особливий.

Вузька концепція — це гарно, цікаво, все допрацьовано до дрібниць.

— Які ресторани, зазвичай, рекомендують відвідати гостям міста?

— Ресторан "Дача", він шалено атмосферний, його обов'язково потрібно відвідати гостям міста та скуштувати щось з одеської кухні: рибку, пельмені. Там не тільки одеська, але і домашня кухня. Два дуже популярні ресторани знаходяться у центрі міста практично поруч "Monica" і "Nikos". В "Monica" дуже смачна пінца, схожа на піцу, але це не зовсім піца. Поруч грецький смачний ресторан "Nikos". Незвичайний заклад у Пале Роялі - ще одна візитна картка нашого міста "The Fitz". Він не має прямого відношення до Одеси, але це найпопулярніший коктейль-бар, тут можна побачити практично всю Одесу, щовечора особливо у п'ятницю-неділю. По сусідству ці ж господарі відкрили ресторан французької кухні. Дійсно смачно і саме тут пропонують найвідоміші "інстаграмні" сирники, фото яких розлетілися по всьому світу.

Ресторан "Bernardazzi", знаходиться у дворику філармонії, він дуже красивий і має свій величезний винний погріб. Не поступається йому і ресторан "Sabaneev", він знаходиться в центрі Одеси, теж в затишному симпатичною дворику, точніше в саду. У нас є "Dvor 12" на Приморському бульварі, там можна випити коктейлі, потанцювати, потусуватися. Нещодавно з'явився хороший заклад "12 Monkeys", найтусовніше місце. Після того, як ви вип'єте коктейль в "The Fitz", туди можна зайти потанцювати.

— За останній час чи були якісь заклади, що по-справжньому вас чимось здивували?

— Відверто кажучи, мені складно відповісти на це питання. Мене може здивувати незвичайний ресторан, що несхожий на інші, з якимось новим поглядом та концепцією, наприклад, такий як, "Yourz Space Bistro": оригінальний інтер'єр, відкрита кухня, нові цікаві поєднання смаків у стравах. Там пропонують дуже смачний вафельний тортик, паштет з ягідним варенням, бургери, пасти. Він названий ім'ям шеф-кухаря, який довгі роки працював у "Bernardazzi". Турист його так просто не знайде, він знаходиться у глибині одеських дворів. Коли там знаходишся, з'являється, відчуття, наче ти в Берліні.

— Які ресторани локальної кухні найбільш популярні в Одесі?

— Локальна кухня представлена такими ресторанами, як: "Компот", "Маман", "Дача", "Два Карла». Також в Одесі можна скуштувати бессарабську кухню. Її страви пропонують в "Old OAK" — це винотека, винний магазин і ресторан.

—Які страви місцевої кухні ви б рекомендували скуштувати рестораторам та кухарям, щоб розширити своє бачення одеського колориту?

— Що скуштувати із місцевих страв Одеси? Хумус, форшмак, томати «Бичаче серце з бринзою», уху на місцевій рибі, бички, цацу, тюльку.



Топ 5 закладів від Анни Громкої, які варто обов’язково відвідати в Одесі

v Ресторан «YUG»

v Ресторан «Дача»

v Реcторан «Nikos»

v Бар –ресторан «LOU LOU»

v Yourz Space Bistro Instagram Анни Громкої https://www.instagram.com/edaukraine

bottom of page