top of page

Гроші є завжди, або навіщо ресторану платіжний календар

Трапляється, що ресторану не вистачає коштів, причому це абсолютно не означає, що заклад збитковий! Нерідко так відбувається через відсутність планування.

Асєєва Катерина, засновник проекту ChefCash

Наприклад, постачальник запропонував купити велику кількість вина зі знижкою, ми погодилися, домовилися про відстрочку в 3 тижні. Вдарили по руках, поставили пляшки на склад. И якийсь час забули.


Настає день Х. Час розплати, так би мовити, постачальник нагадує про себе і борг. Потрібної суми в ресторані немає. Що робити?


Звичайно, винахідливі ресторатори завжди знайдуть вихід із ситуації. І варіантів вирішення цього питання, насправді, декілька:


1. Внести свої гроші для погашення боргу

2. Повернути частину товару постачальнику і оплатити залишок

3. Обіцяти, що "наступного разу" точно заплатимо і обговорити додаткову відстрочку

4. Кредитуймося

5. Затримати інші виплати, наприклад, оренду


Креативний читач напевно запропонує ще парочку пунктів. Але! У такій ситуації найголовніше – розібратися, чому так сталося? Кому потрібні ці стресові ситуації? Від бізнесу важливо отримувати не регулярні "пожежі", а прибуток.


Уникнути або передбачити таку ситуацію можна, якщо впровадити роботу з Платіжним Календарем.


Платіжний календар – це таблиця для планування руху грошей в найближчому майбутньому. Головне завдання цього інструменту уберегти ресторан від касового розриву. Розставити щоденні доходи і витрати по днях таким чином, щоб залишок в касі завжди був позитивним. Формується ця таблиця в кілька етапів.


1. Вводимо плановані доходи по днях тижня

2. Вносимо залишок грошових коштів на початок періоду

3. Фіксуємо плановані оплати за статтями і датам.


Про цей пункт давайте трохи докладніше. Акуратно розносимо регулярні платежі терміни і суми які регламентовані договорами. Ставимо в план виплату ЗП і авансів в відповідні дні. Щодня виділяємо суми на оплату товару, фіксуємо інші передбачувані витрати.


І, увага, що не очевидне, але найважливіше – включаємо в календар плановані виплати дивідендів власнику!


Після того, як всі три кроки виконані, у верхній частині сторінки кожен день бачимо залишок грошей на початок дня. Внизу - розрахований залишок в касі за формулою: гроші на ранок + надходження – вибуття.

Щодня актуалізується платіжний календар, замінюючи план на факт. Слідкуйте за тим, щоб залишок грошей в касі на кінець кожного дня залишався позитивним. Запобігайте касових розривіх і тих конфліктів, що виникають на їх грунті! Автор: Асєєва Катерина Досвід роботи в ресторанному бізнесі 14 років Засновник проекту Chef Cash - фінанси ресторану https://www.chefcash.com.ua/ Компанія допомагає рестораторам збільшувати прибуток, за допомогою впровадження управлінського обліку, налаштовує фінансовий контроль в закладах ресторанного бізнесу, надає послуги аутсорсингу бухгалтерії

bottom of page