234 (2).jpg

Бари та ресторани Тоскани почали подавати гостям їжу через «винні вікна»

У Тоскані в зв’язку з коронавірусом деякі бари і ресторани повернулися до середньовічної традиції продавати їжу та напої через «винні вікна».


«Винні вікна» (Buchette del vino) – це невеликі наскрізні отвори в стінах в основному старих резиденцій і дворянських будинків, що вперше з'явилися в XVII столітті. Багаті флорентійці використовували їх для того, щоб продавати залишки вина робітничого класу. Згодом «винні вікна» з'явилися також в Сієні і Пізі. Ними користувалися і під час епідемії чуми в 1630-х роках – продавці таким чином безпечно продавали свій товар: покупцям передавали через вікно металевий піднос, куди вони могли покласти гроші, а потім його дезінфікували оцтом.


«Винні вікна» перестали використовувати лише на початку минулого століття.


В Італії є Асоціація винних вікон, що була створена в 2016 році. Вона займається тим, що розповідає туристам і нагадує місцевим жителям про цю невід'ємну частину тосканської культури. Представники Асоціації відшукали у Флоренції 150 «винних вікон» і внесли їх на спеціальну карту.


Читайте також: Британський уряд сплачуватиме половину рахунку гостя у ресторані.