top of page

Рішар Жоффруа випускає власне саке


Рішар Жоффруа, більш відомий як колишній майстер погребів Dom Perignon, випустив власне саке.


Пішовши з Dom Perignon після 35 років роботи, Жоффруа відкрив для себе нову пристрасть до саке – традиційного японського рисового вина.


«До приходу в Dom Pérignon я був лікарем; а потім я почав друге життя в якості винороба, і займався цим протягом більше трьох десятиліть. Тепер я подумую почати нову цікаву главу в Японії з виробництвом саке», - розповідає Жоффруа.


Він також зазначив, що Японія – складна та інтелектуальна країна, і йому подобається її культура. А саке для Японії є «ДНК в історичному та культурному аспектах».

IWA розташована в Татеяма в префектурі Тояма. Цей проєкт – спільне втілення Жоффруа з, зірковим архітектором Кенго Кума, і відомим дизайнером Марком Ньюсоном, який створив упаковку для пляшок.


Коли Жоффруа почав працювати з саке, він зрозумів, що воно в багатьох сенсах відображає його пошуки гармонії.


Саке традиційно завжди готували у вигляді одного напою; однак, Жоффруа вирішив змінити традиції, виробляючи власне саке шляхом купажування, використовуючи свої навички, відточені під час виробництва шампанського.

«Для мене робота з виноградом або рисом не має особливих відмінностей. Основна відмінність – це час, необхідний для різних процесів (варіння рису, витримки в пляшках, дозрівання, потенціалу старіння). Мені ще треба багато чому навчитися. Експериментувати і ризикувати – це дух IWА».


IWA 5 – перше саке, випущене Жоффруа. Він пояснив, що «5» - це число, яке представляє гармонію; а також він говорить про технічні елементи, задіяні в процесі: рис, що складається з трьох різновидів, а саме Ямада Нішікі, Омачі і Гохьякумангоку, п'ять штамів дріжджів, походження рису, метод розмноження дріжджів і ферментація.


«Коли я поєдную елементи, мова йде не про те, наскільки вони виняткові самі по собі, а про те, наскільки добре вони поєднуються один з одним, щоб створити ідеальний баланс», - сказав він.


Жоффруа повідомив, що рецепт кожного нового саке IWA буде трохи відрізнятися – як мінімум, на ранніх етапах – завдяки постійному вдосконаленню його суміші для досягнення максимального балансу, до якого він так прагне.


«Саке – це культура, терруар і люди. Я вважаю це природним продовженням вина. Як показують звіти, майбутнє саке за експортними ринками. Я був би дуже гордий, якби зміг представити цей продукт винному світу. З кожним роком все менше і менше японців споживають саке, а обсяги споживання на внутрішньому ринку скорочуються. Тим часом рівень якості підвищується, а це означає, що вихід на ринок – це вихід з положення, - сказав Жоффруа.

Перше саке IWA 5 дебютувало в Японії в травні цього року. Поширення в Гонконзі і Сінгапурі почалося в червні і липні відповідно. До кінця цього року саке буде випущено у Франції.

Планується, що IWA офіційно відкриється в січні 2021 року. IWA буде першою в Японії, яка запропонує житло і  СПА для туристів, щоб вони могли насолодитися краєвидами та витонченим саке.


bottom of page