top of page

9 міфів про пуер


Нещодавно ми писали про чайні нової хвилі як про один з трендів, що зростає. Цього разу разом з Костянтином Мазурі, фаундером чайної компанії TEAHOUSE та знавцем пуерів, ми вирішили дізнатись більше про цей надзвичайно популярний сорт чаю. Разом ми зібрали 9 найпоширеніших міфів про нього та розповідаємо, як все працює насправді.


Міф №1: Пуер — це не чай


Є поширене переконання, що пуер — не справжній чай. Насправді, пуер — це чай, але він відрізняється від інших сортів, оскільки піддається особливому процесу ферментації та витримці.


Міф №2: Пуер закопують у землю, щоб покращити його якість


Насправді закопування пуеру в землю може призвести до забруднення чаю, погіршення його якості та пошкодження.


Міф №3: Для пуеру використовуються тільки старі чайні дерева


Це неправда. Пуер можна виробляти як з листя старих, так і молодих чайних дерев.


Міф №4: Пуер допомагає схуднути


Хоча пуер може допомогти збалансувати обмін речовин, він сам по собі не призводить до значного схуднення. Здоровий спосіб життя, включно з раціональним харчуванням і фізичною активністю має велике значення для досягнення цієї мети.



Міф №5: Справжній пуер чай можна зберігати десятиліттями


Навіть справжній пуер чай може змінити свій смак і аромат з часом, особливо якщо не зберігати його належним чином.


Міф №6: Пуер має психоактивні властивості


Пуер містить катехіни, які мають певний тонізуючий ефект, але не варто сприймати пуер як сильний психоактивний засіб.


Міф №7: Усі види пуеру однакові


Існує два основних типи пуеру: шен та шу. Вони мають відмінності в процесі витримки та ферментації, що призводить до різного смаку та аромату.


Міф №8: Пуер можна зберігати у будь-яких умовах


Пуер, особливо якщо це старий чай, потребує особливих умов зберігання таких як низька вологість і відсутність запахів, що можуть вплинути на його смак.


Міф №9: Пуер - сильно окислений чай

Насправді пуер — це чай, який досить легко піддається дозріванню та витримці, а не окисленню. Пуер дозріває за допомогою життєдіяльності мікроорганізмів, вони виробляють ферменти, поглинаючи речовини чайного листочка. Під їх дією процес продовжується.

Тільки окислення — це інший спосіб обробки листя.



Дізнатись більше про особливості та смакові властивості різних сортів чаю можна буде на Kyiv Tea Festival. Освітні лекції проводитимуть понад 30 провідних експертів, а чайні майстри впродовж двох днів будуть знайомити гостей з традиційними церемоніями.



bottom of page