Тренди 2022. Українські реалії: Софія Коломицева
- Дарья Кветкина
- 3 лют. 2022 р.
- Читати 3 хв
Про тренди дефіциту та тренди розвитку у ресторанній галузі розповідає Cофія Коломицева - співзасновниця UA Restorator, співініціаторка створення Української ресторанної асоціації, співорганізаторка InRestFest.

Найголовніше те, що попри важкий 2020 рік і всі очевидні складнощі, ресторанний бізнес як і раніше здається хорошою ідеєю багатьом досвідченим операторам і, особливо, новачкам у цьому бізнесі: у 2021 році ресторани і бари продовжили активно відкриватися. Цей тренд збережеться і у 2022 році.
Одними з визначальних трендів цього року стануть тренди дефіциту.
Перший, це кадровий. Турбота про команду, про людей - новий обов'язковий елемент гри: людей в індустрії стає все менше, вони "дорожчі", і тепер їх треба всіляко заманювати та мотивувати.
Галузь накрила жорстка кадрова криза: багато кухарів і офіціантів поїхали додому або перейшли на роботу в інші галузі. Все це змушує придумувати нові способи залучення і підвищувати ставки лінійним співробітникам.
Ситуація тільки погіршується, і найближчим часом вона не покращиться. Наприклад, Польща спростила процедуру отримання дозволу на роботу для українців, і це буде мати свої наслідки.
Світова індустрія зіткнулася з тією ж проблемою, що маємо й ми, тому тренд турботи про команду став глобальним для всього цивілізованого світу, і навіть отримав назву тренда «щасливих кухонь».
Тому залучають до співпраці масажистів, штатних командних психологів, застосовують нові моделі розподілу прибутку, у яких, по суті, кожен співробітник отримує реальну частку в бізнесі. Тож чекаємо нових підходів та рішень у цій сфері.
Другий тренд дефіциту і нова несподівана зона уваги для ресторатора – постачальники (фактично всіх груп).
В кінці 2021 року багато операторів зіткнулися зі складнощами покупки обладнання, посуду і т.д. Імпорту в наявності практично не було ні у кого з ключових гравців ринку. Наразі при купівлі обладнання, продуктів тепер доведеться враховувати колосальне збільшення термінів поставок і в рази подорожчання логістики.
Так що, постачальник - нова зірка екосистеми ресторанного бізнесу, й ті, у кого налагоджені добрі партнерські відносини з ними, точно залишаться у виграші в 2022 році.
Що ж буде відкриватися у 2022?
Крім класичних передбачуваних закладів, ми побачимо більше гібридних форматів. Це і формати типу grocerant (grocery+restaurant), що поєднали в собі полки і зал з посадкою, або полки і вікно видачі з частіше моно-продуктовим рішенням. І онлайн-ресторани, і прихід ресторанних концепцій в існуючі магазини, на заправки і т.д. (з посадкою, вікном видачі або продукцією RTE (ready to eat) і RTC (ready to cook) і т.д.).
Впевнена, що в 2022 експерименти з гібридними форматами продовжаться, і з'являться, як вже стандартні, так і незвичайні для ринку рішення.
Тренд на комфортну зрозумілу їжу відмінної якості. На перший погляд, просту, але в якій увага приділена буквально кожному інгредієнту в тарілці. І, що важливо, інгредієнтів - небагато. Прості продукти, уважні шефи, невипадкові техніки та сучасні технології.
Запит на модний ЗСЖ, здорове харчування і флексітаріанство. Що важливо враховувати: від жорсткої дієти зі зважуванням навіть петрушки і маш-салату до варіанту, коли щедра порція бріскета стає дієтичним блюдом, тому що з'їдена з капустою.
Діджиталізація. Очевидний тренд. Наші зустрічі на Open Lab та обмін досвідом з рестораторами в різних регіонах показали, що це поки ще зовсім неосвоєна територія для галузі.
Наприклад, електронні чайові майже ніде не реалізовані (хоча інструменти на ринку вже є). А безготівкові платежі сьогодні досягають 80% обороту. Виходить, що ресторатори просто позбавляють чаєвих співробітників залу, і це дуже знижує прибутковість і привабливість професії.
Тож варто розібратись у цьому питанні та скористатися можливістю!
Це основні тренди, які мені здалося важливим виділити.
Якщо узагальнити, то отримаємо два головні чинники успіху в 2022 році:
- кухня — чесна, продумано щедра і, що важливо, технологічна, з налагодженими ощадливими процесами
- щирий уважний сервіс.
Для тих, хто планує покупку або оренду нерухомості, агенція нерухомості Мукачева пропонує актуальні рішення і професійну підтримку. В умовах змін і нових трендів важливо мати надійного партнера, який допоможе знайти найкращі пропозиції та забезпечить юридичний супровід. Агенція завжди готова надати своїм клієнтам актуальну інформацію та ефективні рішення для успішних угод.
Для тих, хто планує покупку або оренду нерухомості, агенція нерухомості Мукачева пропонує актуальні рішення і професійну підтримку. В умовах змін і нових трендів важливо мати надійного партнера, який допоможе знайти найкращі пропозиції та забезпечить юридичний супровід. Агенція завжди готова надати своїм клієнтам актуальну інформацію та ефективні рішення для успішних угод.