Генератори, системи енергозбереження, нове меню: як ресторани готуються до зими
- Banko Maria
- 7 лист. 2023 р.
- Читати 2 хв
Журнал "Ресторатор" разом з Українською ресторанною асоціацією регулярно проводить опитування, щоб краще зрозуміти та проаналізувати стан індустрії. Цього разу ми опитували рестораторів щодо того, яким був їх досвід роботу взимку 2022-2023 року та яким чином заклади готуються до зими зараз.
Результати попередніх опитувань:
Велике опитування: як заклади України готуються до зими 2023-2024. Результати.
В опитуванні взяли участь заклади з усіх регіонів України (найбільше представлені північ та захід країни, а також Київщина, менше респондентів з півдня та сходу країни)
1. Як ви оцінюєте свій досвід роботи взимку 2022-2023 року?
Більшість респондентів (74%) обрали варіант "важко, але змогли протриматися". Ще майже 7% "були на межі закриття".
Майже 18% повідомили, що реальна ситуація була кращою, ніж вони очікували.

2. Що було найбільшим викликом під час минулої зими? (можна обирати декілька варіантів)
Абсолютна більшість (понад 93%) респондентів зазначила, що найбільшим викликом були саме блекаути та перебої з електрикою. Високі рахунки за комунальні послуги та зменшення кількості гостей були навіть більш значущими викликами, ніж обстріли.
Майже 22% респондентів вказати, що значною проблемою для них став важкий психологічний стан команди через. війну.

Як ви оцінюєте якість своєї підготовки до попередньої зими 2022-2023?
Лише 26% респондентів визначили свій рівень підготовки до викликів минулої зими як "добрий" або "дуже добрий".

Однак понад 68% респондентів вважають, що вони добре підготувалися до зими 2023-2024 року.

Минулого року серед найбільш популярних рішень, які допомогли впоратися з блекаутами, були купівля генератора, газових плит та грилів, а також використання спеціальних "блекаут-меню".
Лише 10% застосовували сучасні способи збереження тепла та електрики, також близько 10% готували страви наперед та зберігали їх у термопотах.
Один ресторатор поділився радикальним рішенням: він законсервував та згодом продав заклад.

Майже 46% респондентів вважають, що все необхідно для зими 2023-2024 року вони купили торік. Ще 26% певні, що немає сенсу готуватися зараз, адже ми не знаємо, які виклики будуть актуальними цього разу.
При цьому 30% рестораторів переглядають всі технологічні процеси у заклади, аби зробити їх більш енергоефективними та стійкими. Ще 23% зараз купляють генератори та зарядні станції.

Майже всі поради від учасників ринку зводяться до двох тез:
Головне зараз - це продовжувати працювати за будь-яких умов, навіть з мінімальним прибутком.
Дуже важливо зберегти команду, адже саме від цього залежить, чи буде заклад існувати, чи будуть поряд з власником люди, які будуть готові реагувати на виклики та брати на себе відповідальність.
Справді, тенденції змінюються, і бізнесу доводиться швидко адаптуватися до нових викликів. Окремо варто відзначити вплив енергетичної ситуації – стабільне електропостачання стає критичним фактором для роботи закладів. Саме тому все більше підприємців звертають увагу на резервні системи живлення та енергоефективне обладнання.
До речі, якщо йдеться про стабільне опалення та водопостачання, варто підбирати якісне обладнання. Наприклад, Теплорадість у Києві на Вадима Гетьмана, 17. де можна отримати консультацію та вибрати оптимальні рішення. Більше інформації на сайті: https://teploradost.com.ua/ . Також за номером: +38067478 5155
Не знав, як краще підготуватися до теоретичної частини іспиту, адже просто читати книгу з правил дорожнього руху здавалося нудним. Спробував онлайн пдр тести , і це виявилося круто. Є аналіз помилок, можливість пройти різні варіанти питань. За тиждень занять помітив, що став запам'ятовувати правила краще.