Традиційний дайджест місяця від "Ресторатора".
Новини України
23 жовтня у польському місті Вроцлаві відкрився перший ресторан сучасної кухні за франшизою Nai. Заклад одразу після технічного відкриття зібрав черги, а столики були заброньовані на тиждень вперед.
Співзасновник та бренд-шеф франшизи Володимир Ярославський входить до ТОП 25 кращих шеф-кухарів України. Також він є керівником і співвласником ресторанів «Lucky» та «Chef’s Table».
Nai пропонує гостям як традиційні українські страви, так і сучасні інтерпретації. У меню можна знайти голубці з креветками, тартар з ферментованою бузиною, зелений гаспачо зі страчателлою, ліниві картопляні вареники з грибами та моцарелою, котлета по-київськи та інші страви від Володимира Ярославського.
Ресторан у Вроцлаві відкрили 22-річні українці Марк та Віталій. Вони також виконують ролі керівника та шеф-кухаря закладу. На черзі — відкриття Nai в Празі, Нью-Йорку та ще 30 містах світу.
Ресторан розташований у центрі Варшави, на вулиці Фредерика Шопена, 20.
У меню закладу представлені традиційні українські страви, а також торти та десерти власного виробництва. Запуск Milk Bar у Варшаві є частиною стратегії компанії по розширенню міжнародної присутності.
Український сервіс таксі Uklon готується запустити доставку їжі з ресторанів. Компанія планує конкурувати з такими міжнародними лідерами, як Glovo та Bolt Food, які вже мають значну частку ринку.
Uklon уже має досвід у сфері доставки, оскільки з 2020 року пропонує послуги доставки пакунків, документів та невеликих вантажів.
Стали відомі імена 12 фіналістів конкурсу БарменДиктатMixFigt2024
Організатори конкурсу БарменДиктатMixFigt2024 визначили 12 фіналістів. Наступні 3 місяці конкурсанти змагатимуться у різних завданнях з барного мистецтва. Також протягом конкурсу можна буде скуштувати їх коктейлі в БарменДиктаті.
Понад 80 українських вин було представлено на дегустації у Лондоні для представників винної сфери, торгівлі та преси. Найбільшою популярністю користувалися автохтонні сорти винограду, ігристі вина та витримані вина. Вина представляли 11 виноробень з шести виноробних регіонів України. Дегустація була організована Ukrainian Wine Company UK, яка представляє українські вина у Великій Британії.
На дегустації були представлені такі виноробні:
Beykush winery, Миколаїв
Stakhovsky Wines, Закарпаття
Chateau Chizay — Шато Чизай, Закарпаття
Biologist Wine Company, Київ
Винхол Оксамитне Winehall Oksamytne, Одеса (Бессарабський субрегіон)
Wine Kolonist, Одеса (Бессарабський субрегіон)
Frumushika-Nova Family Winery, Одеса (Бессарабський субрегіон)
SHABO, Одеса
My Wine by Eduard Gorodetsky, Одеса
Graevo. Крафтова виноробня, Запоріжжя
Fathers wine, Тернопіль
Alcoline TM Bolgrad, Одеса
17 жовтня БЕБ за підтримки озброєних співробітників провели обшук у головному офісі львівського ресторанного холдингу !FEST.
Бюро економічної безпеки України звинуватило холдинг у несплаті податків в особливо великих розмірах. За даними БЕБ, компанія нібито виплачувала працівникам зарплати "в конвертах" і не використовувала РРО. Збитки держбюджету оцінються в 50 млн грн. Ресторанний холдинг !FEST заперечує свою провину.
Кабмін вніс до Верховної Ради проект закону про штрафи за використання назв "шампанське" та "коньяк". Проект передбачає штраф у розмірі від 340 до 850 гривень за використання цих назв щодо продуктів, які не відповідають нормам географічних зазначень. Закон набере чинності з 28 грудня 2024 року, він є частиною зобов'язань України перед ЄС та має забезпечити захист іноземних географічних зазначень.
Світові новини
Дослідження Bank of America показало, що 73% представників покоління Z шукають способи скоротити витрати через високу вартість життя. Майже половина опитаних скоротила витрати на харчування в ресторанах, а третина купує тільки необхідні продукти в магазинах. Більше половини опитаних не мають достатньо заощаджень, щоб покрити три місяці витрат, і менше 48% заявили, що вони повністю або переважно фінансово незалежні.
Компанія Michelin запустила нову нагороду для готелів Michelin Key. Готелі зможуть отримати її у результаті анонімної перевірки. Для оцінки інспектори один чи кілька разів анонімно відвідають об’єкт. Щорічно буде проводитись церемонія, на якій найкращим готелям вручать «ключі Michelin». Перший рейтинг буде опублікований в 2024 році.
Стрімінговий гігант Netflix планує відкрити мережу роздрібних магазинів та тематичних ресторанів у 2025 році. У магазинах будуть продаватися товари, пов'язані з фільмами та серіалами платформи, а також працюватимуть ресторани з тематичною їжею та атракціони.
Netflix пояснює такий крок бажанням занурити своїх клієнтів у світ їхніх фільмів і телешоу. Перші заклади планують відкрити у США, а потім поширити по всьому світу.
У магазинах будуть атракціони, які пов'язані із серіалами сервісу, магазини одягу, ресторани з тематичною їжею та смуги перешкод у стилістиці серіалу "Гра в кальмара".
Законодавці Нью-Йорка ухвалили перший у своєму роді закон, який вимагає від мережевих ресторанів позначати в меню пункти, що містять надмірну кількість доданого цукру.
Закон буде обов'язковим для будь-якого місцевого підрозділу мережі ресторанів з принаймні 15 філіями по всій країні. За невиконання закону передбачається штраф у розмірі 200 доларів.
Ресторани будуть зобов'язані розміщувати «значки цукру» та друкувати попередження в своїх меню поруч з пунктами з високим вмістом цукру.
Тепер клієнти Uber Eats можуть замовляти з двох найближчих ресторанів або інших закладів в одному замовленні. Функція доступна без додаткової плати. Ресторани будуть автоматично включені в програму, але матимуть можливість відмовитися.
Клієнти побачать опцію згрупування після того, як додадуть щось д о свого кошика. Додаток показуватиме ресторани та інші заклади, які можна додати до замовлення.
Мережа Domino's роздаватиме безкоштовну піцу людям, які мають студентські кредити в США. Компанія буде видавати коди на безкоштовну піцу середнього розміру з двома топінгами. Бюджет маркетингової акції - 1 мільйон доларів США.
Щоб отримати піцу, потрібно подати заявку на спеціальному веб-сайті. Якщо в цей день є доступні піци, компанія надішле код, який потрібно використати протягом 30 днів.
Також компанія оновила свою програму лояльності, над авши клієнтам можливість отримувати їжу з меншою кількістю балів. Domino's працює над відновленням продажів після двох складних років після пандемії, оскільки нестача водіїв і зменьшення споживання знизили попит у ресторанах мережі.
Новозеландська компанія розробила технологію, яка використовує штучний інтелект для виявлення патогенів у їжі. Технологія базується на нюхових рецепторах комах, які надзвичайно чутливі до летких органічних сполук. Біосенсори, створені за допомогою цієї технології, можуть виявляти патогени з високою точністю. Ця технологія може бути використана для забезпечення безпеки харчових продуктів на всіх етапах їх виробництва та збуту.
Comments