Зібрали для вас найвашливіші події місяця в ресторанній індустрії України та світу.
Новини України
В Україні запрацювали заклади Mc’Donalds
Наразі приймають гостей та доставляють замовлення понад 40 закладів. За дослідженнями, 12% українців скучили за їжею з Mc’Donalds і 35% вважають, що робота мережі підтримає економіку України. Крім Києва, заклади працюють у Тернополі, Львові та Борисполі.

Українські заклади запустили флешмоб #збережисвітло
Щоб заощадити електроенергію, ресторани стали вимикати вивіски та додаткове обладнання, закупили свічки, акумуляторні лампи та вугільні грилі, а також ввели спеціальні меню на випадок відсутності світла. Знайти поради від свідомого українського бізнесу можна за хештегом #збережисвітло у соцмережах та на сайті.

Restaurant & Bar Design Awards 2022: дві премії в українців

Премією Restaurant & Bar Design Awards нагороджують заклади по всьому світу за найкращий дизайн інтер’єрів. Цьогоріч перемогу здобули Deep Bar у Дніпрі від студії YOD Group та Nikos Greek Bistro від студії Belenko Design.
Німецький бізнесмен Флоріан Болен оновить Житній ринок
На першому поверсі планують продавати м'ясо, овочі та квіти, а на другому відкриють фудкорт, пивоварню та зону для дітей.

Lviv Croissants відкрили перші два заклади у Польщі
У вересні мережа Lviv Croissants вийшла на європейський ринок з відкриттям закладу у містечку Згожелець, а 5 жовтня ще один заклад запрацював у Вроцлаві.
Ресторатори отримають компенсації за працевлаштування безробітних
Президент України підписав законопроєкт №6067 про виплати компенсацій роботодавцям за працевлаштування безробітних.
Страхування закладу замість пожежних перевірок – новий закон
26 жовтня президент підписав новий законопроєкт №3361. Тепер підприємці, зокрема ресторатори, можуть укладати страхові поліси на випадок пожеж. Це дозволить скасувати державні перевірки пожежної безпеки.
Horeca Angels запустили серію благодійних вечерь у Європі
Ukrainian Gastro & Charity Dinner відбувся у Відні 20 жовтня. За меню відповідали шефи Віктор Тітов та Олександр Петренко. Всі виручені кошти спрямовуються на підтримку сімей, що постраждали від російського вторгнення.

Смачна Варта приготувала понад 2 мільйони обідів
Об’єднання волонтерів під егідою Української ресторанної асоціації (УРА) від самого початку повномасштабної війни допомагає киянам та вимушеним переселенцям, що знайшли прихисток у столиці. Нещодавно спільнота опублікувала звіт з проміжними результатами роботи: було приготовано 2 380 630 гарячих поживних обідів.
Новини світу
KFC виходить з російського ринку і продає заклади
Про це повідомила пресслужба власника компанії Yum!Brands. Заклади викуповує іжевська компанія "Фуд сервіс", якій раніше належала 41 точка KFC з 900. Російські ЗМІ пишуть, що заклади KFC в рф мають перейменувати на Rostic’s.

Danone продає контрольну частку бізнесу з виробництва молочних та рослинних продуктів у росії
Що тут сказати: ще один!

У Лісабоні відкрився Solar Kitchen Restaurant — заклад, де готують на енергії сонця
Каталонський дизайнер Марті Гіксе та фінський гастроекспериментатор Антто Меласніемі відкрили перший ресторан на енергії сонця у Гельсінкі в 2011 році. У форматі поп-ап ресторан помандрував світом від Швеції до Аляски і ось, у розпал енергетичної кризи в Європі, з'явився у Лісабоні до Конгресу кухарів.
Мережа магазинів Carrefour Polska оголосила про запуск у Польщі лінійки овочевого пива
Поки що у лінійці три смаки: Purple Beetroot, Bloody Tomato та Rusty Carrot. Цей крок, зокрема, є частиною стратегії забезпечення різноманіття вегетаріанських, веганських та органічних продуктів.
Ресторан Noma проведе попап під час сезону сакури в Японії
95 працівників Noma влаштують попап в Кіото всього на 10 тижнів. Перед запуском проєкту команда досліджувала Кансай і кухню кайсекі. Квитки можна придбати з 7 листопада. В закладі наголошують, що Noma в Кіото не стане рестораном винятково японської кухні, але подаватиме страви з продуктів місцевих фермерів, а також співпрацюватиме з мисливцями та рибалками.

Uber Eats запускає роботизовану доставку їжі
Uber Technologies анонсували запуск служби доставки їжі з використанням автономних автомобілів і окремий пілот із використанням тротуарних роботів. Обидві послуги доступні користувачам Uber Eats у Санта-Моніці та Західному Голлівуді в Каліфорнії.

Міська рада Чикаго затвердила проєкт з доставки їжі за допомогою тротуарних роботів
Ця пілотна програма стала результатом розширення пілотного проєкту в Університеті Іллінойсу. Наразі розробники працюють над тим, як зробити таку доставку комфортною для людей з особливими потребами (наприклад, з вадами зору) і мінімізувати ризики вандалізму.
Panera Bread тестує прийом замовлень на drive-thru з допомогою штучного інтелекту
Гість під'їжджає до динаміка, робить замовлення, а штучний інтелект опрацьовує його. В разі виникнення потреби команда закладу може допомогти оформити замовлення і провести оплату. Наразі тест риває у 20 закладах мережі.
$75 за дегустаційний сет для собак
Таку пропозицію запустив ресторан Dogue в Сан-Франциско. Однак, меню діятиме тільки у неділю.

Почитати на "Рестораторі"
Також нагадуємо про статті та колонки, які ми готували для вас цього місяця
Оновлення меню, інші постачальники: як ресторатори справляються зі зростанням цін на продукти
ФОП або ТОВ: яку форму бізнесу та систему оподаткування обрати ресторатору
Доставка їжі в умовах війни: досвід різних ресторанних компаній
Емоційний креатив брендів в умовах війни: дозволені та заборонені прийоми
#збережисвітло: як свідомий бізнес може заощаджувати електроенергію
HR для ресторанного бізнесу: як розвивати команди в умовах війни